Åndsverkloven er en norsk lov som regulerer opphavsrett til blant annet åndsverk. Loven gir rettigheter til de som skaper, fremfører eller investerer i åndsverk eller nærstående prestasjoner og arbeider.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om opphavsrett til åndsverk mv.
Kortnavn
Åndsverkloven
Lovdata-ID
NL/lov/2018-06-15-40

Lovens innhold

Loven skiller mellom opphavsrett til åndsverk, hvor rettighetshaveren har eneretten til eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring av åndsverket, og såkalte nærstående rettigheter for utøvende kunstnere, produsenter og andre.

De nærstående rettighetene gir vern for utøvende kunstneres og film- og fonogramprodusenters prestasjoner (om lydopptak, se Fonogramkonvensjonen), fotografiske bilder (se fotografiers rettsbeskyttelse), kringkastingsinstitusjoners sendinger (se kringkasting), samt databaser.

Også de nærstående rettighetene består i enerett til eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring for rettighetshaveren, men enerettene er mer begrenset innholdsmessig, og med hensyn til varighet, sammenliknet med opphavsretten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg