åndsverkloven

Artikkelstart

Åndsverkloven er lov av 15. juni 2018 om opphavsrett til åndsverk m.v. som gir rettigheter til de som skaper, fremfører eller investerer i åndsverk eller nærstående prestasjoner og arbeider, jf. lovens § 1.

Loven skiller mellom opphavsrett til åndsverk (definert i lovens § 2) i lovens kapittel 1, hvor rettighetshaveren har eneretten til eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring av åndsverket som angitt i lovens § 3, og såkalte nærstående rettigheter for utøvende kunstnere, produsenter og andre i lovens kapittel 2.

De nærstående rettighetene gir vern for utøvende kunstneres og film- og fonogramprodusenters prestasjoner (om lydopptak, se Fonogramkonvensjonen), fotografiske bilder (se fotografiers rettsbeskyttelse), kringkastingsinstitusjoners sendinger (se kringkasting), samt databaser.

Også de nærstående rettighetene består i enerett til eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring for rettighetshaveren, men enerettene er mer begrenset innholdsmessig, og med hensyn til varighet, sammenliknet med opphavsretten.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg