Tastatur og mus
Av /NTB Scanpix.

Tastatur er en periferienhet med taster (knapper) som benyttes for å skrive inn tegn, gi kommandoer eller styre PCer, terminaler, telefoner, regnemaskiner, skrivemaskiner og lignende. Tastatur er en helt sentral inndata-enhet på maskiner, men fysiske taster blir i stadig større grad erstattet av virtuelle taster på en berøringsskjerm.

Faktaboks

Uttale
tastatˈur
Etymologi
til tast

Tastatur på datamaskiner

Datamaskiner har som regel fullstendige tastatur som inneholder taster for alle bokstaver i alfabetet, tallene fra 0 til 9 samt en rekke spesialtaster og funksjonstaster. QWERTY-tastatur er det aller mest benyttede tastaturoppsettet. Oppsettet er basert på oppsettet til eldre skrivemaskiner, der man ønsket å plassere tastene slik at det reduserte sannsynligheten for at mekanismene kilte seg fast.

Ofte vil hver tast også ha flere funksjoner eller spesialtegn knyttet til seg, avhengig av om de trykkes ned alene eller sammen med en spesialtast (på en PC for eksempel Alt, Shift og Ctrl). For eksempel får man «a» hvis bare tasten A trykkes ned, men «A» hvis Shift trykkes ned samtidig. Trykkes tasten 5 ned alene får man «5», men sammen med Shift får man «%».

Tastaturoppsettet var lenge omtrent identisk på alle datamaskiner. Bærbare datamaskiner sin begrensede plass gjorde imidlertid at utvalget spesialtaster og funksjonstaster etterhvert har blitt mindre standardisert. Det er også blitt lansert flere forskjellige alternative tastaturoppsett med sikte på bedre ergonomi, uten at disse har fått noen stor oppslutning.

Andre tastatur

Mobiltelefoner hadde fra midten av 1990-tallet til midten av 2000-tallet som regel et T9-tastatur. Dette vil si at hele alfabetet ble fordelt på 9 taster, der brukeren hurtig måtte trykke på samme tast flere ganger for å få ønsket bokstav. Senere ble innlastingen effektivisert ved at man kun trykket tasten til bokstaven én gang, og så gjettet telefonen seg frem til rett ord ut i fra hvilke taster som var trykket. T9-tastaturet forsvant med innføringen av berøringsskjermer og QWERTY-tastatur.

Gamingtastatur tilbyr gamere en rekke ekstra funksjonstaster og et oppsett som er spesielt tilpasset spill. I tillegg sørger tastaturet for at svært hyppige tastetrykk registreres korrekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg