brukergrensesnitt

Artikkelstart

Brukergrensesnitt er en betegnelse på kontaktflaten mellom brukeren og datamaskinens operativsystem og programmer.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk user interface
Også kjent som

grafisk brukergrensesnitt

I menydrevne grensesnitt velger brukeren mellom fastsatte alternativer. I kommandodrevne grensesnitt reagerer programmet på kommandoene som tastes inn fra tastaturet. Stemmestyrte hjelpemidler for funksjonshemmede og andre, som kalkulatorer for blinde, er også kommandodrevne. Programmer som presenterer informasjon grafisk og som krever et pekeredskap (mus og ligende) for å styres, sies å ha et grafisk brukergrensesnitt.

Grafiske brukergrensesnitt

Siden begynnelsen av 1990-årene er praktisk talt alle personlige datamaskiner utstyrt med grafiske brukergrensesnitt. Grafiske brukergrensesnitt har det til felles at man peker og klikker på små bilder (ikoner) for å starte og styre programmer, og kan kjøre flere programmer samtidig i grafiske «vinduer» på skjermen.

Operativsystemer med grafisk brukergrensesnitt er normalt enkle å lære seg da funksjoner som går igjen i ulike programmer, alltid gjennomføres på samme vis (åpning av filer, utskrift, med mer). I dag betraktes grafiske brukergrensesnitt som den mest naturlige måten å ordne samspillet mellom datamaskin og bruker på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg