Skytjeneste er en applikasjon, dataprosessering eller lagring som tilbys på en ekstern lokasjon. Tjenestene benyttes via egne klientapplikasjoner eller via en nettleser. Kjente eksempler på skytjenester er blant annet Dropbox, Google Drive, OneDrive og Office 365.

Faktaboks

Også kjent som

nettsky, engelsk cloud computing

Skytjenester minner prinsipielt mye om historiske terminaler og terminalservere. Forskjellen er at terminalserverne ikke er driftet lokalt, men er store aktører som nås via internett. I tillegg vil man som bruker ikke være koblet mot én terminalserver, men ofte benytte skytjenester fra mange ulike aktører.

Skylagring er en undergruppe av skytjenester der hovedfunksjonaliteten er å oppbevare brukernes data. Nettskyapplikasjoner er en annen undergruppe, der nettsider fungerer som applikasjoner. For nettskyapplikasjoner finnes det også mange hybride løsninger, der lokalt installert programvare benytter informasjon, brukerkontoer og prosessering på en ekstern server.

Fordeler med skytjenester

Prosessene rundt installasjon, drift og oppdateringer blir betydelig enklere eller elimineres helt. Tjenestene og informasjonen til brukeren vil også være tilgjengelige fra ulike lokasjoner og på ulike enheter.

Tjenestetilbyderne får nye måter å lisensiere på i forhold til ordinære applikasjoner der brukeren betaler en engangssum uansett hvor mye produktet skal benyttes. I skytjenester kan man for eksempel betale per time eller per innlogging. Alternativt kan man ta betalt for hvordan tjenesten benyttes basert på faktorer slik som funksjoner, mengde data som lagres eller ønsket prioritet under prosessering. Problemet med piratkopiering av applikasjoner forsvinner også, men deling av brukerkontoer mellom flere personer blir et nytt problem.

Skytjenester benytter ikke prosessorkraft og minne på brukerens maskin, men utfører i stedet prosesseringen hos tjenestetilbyderen. Det betyr at man kan utføre krevende oppgaver selv på maskiner med lav ytelse, slik som mobiltelefoner.

Applikasjonene i nettskyen er ikke avhengig av spesielle operativsystemer eller spesielle krav til maskinvare. Så lenge maskinen og operativsystemet kan kommunisere med tjenesten og vise resultater, kan tjenesten benyttes. Dette sparer utviklere for mye arbeid ved at de kun trenger å lage én versjon.

Ulemper med skytjenester

Ettersom data både prosesseres og lagres hos tjenestetilbyderen, mister brukeren deler av kontrollen. Brukeren må i større grad stole på at leverandøren ikke misbruker dataene til for eksempel videresalg eller spionasje, samt at de har gode rutiner for backup og sikkerhet.

Går tjenestetilbyderen konkurs eller legger ned tjenesten, står brukeren også i fare for å miste informasjonen sammen med tjenesten. For bedrifter kan det også bli en utfordring å holde oversikt over hvilke land bedriftens informasjon faktisk lagres i, noe som blant annet er vesentlig med hensyn til personopplysningsloven. Ettersom stadig flere ukjente tilbydere lager lett tilgjengelige tjenester, blir denne vurderingen vanskeligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg