Fri programvare er en programvarelisensiering som er utarbeidet av Free Software Foundation (FSF). Begrepet fri (free) henviser på at brukeren står fritt til å gjøre hva de vil med programvaren uten å måtte innhente tillatelser, ikke at det er gratis (frivare).

Faktaboks

Også kjent som

free software

Det defineres fire hovedtyper av frihet som må ivaretas av fri programvare:

  • Friheten til å benytte programvaren til alle formål og hensikter
  • Friheten til å tilpasse programvaren til sine behov, samt å studere hvordan den er oppbygd
  • Friheten til å distribuere programvaren slik man ønsker
  • Friheten til å forbedre programvaren og så utgi denne

Med andre ord en frihet til å analysere, endre og videredistribuere et program uten noen begrensinger. Ofte legges det imidlertid til en begrensing ved at friheten ikke kan reduseres av de som videreutvikler eller distribuerer programvaren. Dette omtales blant annet som copyleft.

For å kunne studere, tilpasse og forbedre programvaren er det en forutsetning at kildekoden er tilgjengelig. Av den grunn er det et stort overlapp mellom åpen kildekode og fri programvare. Fri programvare har et fokus på ideelle og etiske prinsipper, mens åpen kildekode fokuserer på gevinsten ved at flere kan være med på å kvalitetssikre og utvikle et produkt. Åpen kildekode er imidlertid en forutsetning for fri programvare. Begge lisensieringsmetoder bygger imidlertid ofte på GNU GPL som den konkrete avtaleteksten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg