åpen kildekode

Åpen kildekode, viser til programvare som distribueres under forutsetning av at også kildekoden skal gjøres tilgjengelig for brukerne, i motsetning til programvare som utelukkende distribueres i binærform, og der kildekoden er opphavets strengt bevarte hemmelighet – i noen tilfeller også patentbeskyttet.

Faktaboks

Også kjent som
open source

Motivet for åpen kildekode er at brukerne får innsyn i hvordan programmet fungerer og følgelig kan rette feil og gjøre forbedringer. I tillegg kan man forsikre seg at programmet ikke inneholder udokumenterte funksjoner, noe brukere i det militære og andre følsomme sektorer er spesielt opptatt av.

Prinsippet for åpen kildekode er at rettinger og forbedringer skal føres tilbake til opphavet og gjøres tilgjengelige for alle brukere. Dette skal gjøre at programmer distribuert som åpen kildekode raskere oppnår en høy grad av kvalitet, noe som kommer alle brukere til gode. Åpen kildekode forutsetter at det er et stort fellesskap som bidrar til utviklingen.

Modellen ligger til grunn for blant andre operativsystemet Linux, webserveren Apache Web Server, e-posttjeneren sendmail og nettleseren Mozilla. Det finnes flere lisenser som tilfredsstiller kravene til åpen kildekode slik de er formalisert av organisasjonen Open Source Initiative (OSI), fra blant andre GNU og BSD. Kommersielle programvarehus mener åpen kildekode ikke passer til all slags programvare, blant annet fordi forretningsmodellen er mangelfull, og fordi de ikke vil gi konkurrenter innsyn i forretningshemmeligheter nedfelt i koden. Noen kommersielle aktører, blant dem Microsoft, har iverksatt initiativ, gjerne kalt shared source, som i begrenset omfang og under bestemte forutsetninger kan gi utenforstående innsyn i deres kildekode.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg