Forlagssentralen

Artikkelstart

Forlagssentralen ANS er en av Norges to største bokdistributører. Forlagssentralen ble opprettet i 1964 i Oslo av H. Aschehoug & Co. og Gyldendal Norsk Forlag som felles ekspedisjon for de to forlagene. Begge forlagene eier like andeler. I 1973 ble Forlagssentralen slått sammen med Bokhandelens fellesekspedisjon AS Bokcentralen.

Tidlig i februar 2021 ble det offentliggjort at Gyldendal ASA har inngått intensjonsavtale om kjøp av Aschehougs eierandel i Forlagssentralen. Avtalen fordrer Konkurransemyndighetenes endelige godkjenning.

Forlagssentralen utfører distribusjons-, økonomi- og logistikktjenester for rundt 200 forlag og vareeiere. På vegne av sine oppdragsgivere leverer de bøker og andre varer til bokhandlere og andre forhandlere av bøker. Forlagssentralen leverer også varer til privatkunder og bedrifter og er De norske Bokklubbenes logistikkleverandør.

Hvert år distribuerer Forlagssentralen rundt 13 millioner bøker på vegne av forlagene, og har til enhver tid om lag 17 millioner bøker tilgjengelig på lager, fordelt på rundt 25 000 titler. Forlagssentralen har (2017) cirka 100 ansatte og holder til på Regnbuen industriområde på Langhus i Ski kommune.

Driftsinntektene i 2017 var 176 millioner kroner mot 193 millioner kroner i 2016.

Administrerende direktør er Hans Kristian Hallén-Hasaas.

Frem til 2007 drev Forlagssentralen også Den norske Bokdatabasen, men som nå er skilt ut som eget selskap. I dag er Bokdatabasen eid i fellesskap av bransjens to distribusjonsselskaper, Forlagssentralen og Sentraldistribusjon, samt forlag og bokhandel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg