Faktaboks

Forlagssentralen
Offisielt navn
FORLAGSSENTRALEN AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Langhus
Daglig leder
David Pär Stefan Måsender
Styreleder
John Tørres Thuv

Forlagssentralen er en av Norges to største bokdistributører. Forlagssentralen ble opprettet i 1964 i Oslo av H. Aschehoug & Co. og Gyldendal Norsk Forlag som felles ekspedisjon for de to forlagene. Begge forlagene eide like andeler.

I 1973 ble Forlagssentralen slått sammen med Bokhandelens fellesekspedisjon AS Bokcentralen. Tidlig i februar 2021 ble det offentliggjort at Gyldendal ASA hadde kjøpt Aschehougs eierandel i Forlagssentralen.

Forlagssentralen utfører distribusjons-, økonomi- og logistikktjenester for rundt 200 forlag og vareeiere. På vegne av sine oppdragsgivere leverer de bøker og andre varer til bokhandlere og andre forhandlere av bøker. Forlagssentralen leverer også varer til privatkunder og bedrifter og er De norske Bokklubbenes logistikkleverandør.

Forlagssentralen rommer rundt 13 millioner bøker tilgjengelig på lager, fordelt på rundt 22 000 titler. Distributøren har (2021) cirka 90 ansatte og holder til på Regnbuen industriområde på Langhus i Ski kommune. Driftsinntektene i 2020 var 175 millioner kroner med et netto årsresultat på 5,7 millioner kroner.

Frem til 2007 drev Forlagssentralen også Den norske Bokdatabasen, men som nå er skilt ut som eget selskap. I dag er Bokdatabasen eid i fellesskap av bransjens to distribusjonsselskaper, Forlagssentralen og Sentraldistribusjon, samt forlag og bokhandel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Forlagssentralen
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
52.299 Transportformidling ellers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg