Vaskemaskin, mekanisk innretning for fjerning av smuss i brukte tekstiler eller urenheter fra fabrikasjonen i nye tekstiler. Betegnelsen brukes også om maskiner for rengjøring av andre gjenstander. Eksempler er oppvaskmaskiner, bilvaskmaskiner og spesielle maskiner for industrielle formål.

I vaskemaskiner for tekstiler tilsettes vaskevannet som regel vaskemidler og oppvarmes i eller tilføres varmt til maskinen. Vannet tvinges ved forskjellige metoder til å strømme gjennom tekstilene og derved rive med seg og/eller løse forurensningene. I tekstilindustrien benyttes en kontinuerlig prosess med vekslende væting i kar og krysting mellom valser, en metode som i virkeligheten bare er en mekanisering av vaskebrettet. Stoffet er da sydd sammen til et endeløst stykke og prosessen gjentas til stoffet er rent.

Husholdningsvaskemaskiner finnes i en rekke forskjellige konstruksjoner. Det oppvarmede vannet som er tilsatt vaskemidler, settes i bevegelse sammen med tøyet enten i en roterende trommel eller ved pulsator (rotor, propell), eller ved en vingeformet agitator som svinger frem og tilbake. Enkelte typer av vaskemaskiner bruker også sugekopper eller komprimert luft. Vaskemaskiner lages med helautomatiske programmer som kan endres etter hvilke tekstiler som skal vaskes. Både ved husholdnings- og industrivask brukes ofte sentrifuger eller tromler ved tørking, i industrien også avsuging ved vakuum hvis tøyet må skånes for mekanisk påvirkning.

Den første vaskemaskinen man vet om var dampdrevet og bygd i 1851. Det var først da den elektriske motoren ble oppfunnet at vaskemaskiner fikk stor utbredelse. Den første elektriske vaskemaskinen ble konstruert i USA 1912. Serieproduksjon kom i gang fra 1920. Fra 1940 ble det produsert helautomatiske vaskemaskiner.

I Norge kunne man få elektriske vaskemaskiner både i 1920- og 1930-årene, men det var ikke før etter den annen verdenskrig de ble vanlige i hjemmene. Sammen med innføring av andre arbeidsbesparende maskiner, førte dette til store lettelser i husarbeidet, og bidrog dermed til kvinnefrigjøringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.