Metasequoia

Urtidstre (Metasequoia glyptostroboides) i en allé i Gyeongpo botaniske hage i Gangneung, Sør-Korea.

Av .

Metasequoia er ei bartreslekt i sypressfamilien. De har mange trekk felles med mammuttrea ( Sequoiadendron), men har stilkete frøkongler og korsstilte kongleskjell. På samme måten som lerk mister trea nålene om høsten.

Faktaboks

Uttale
metasequˈoia
Vitenskapelig navn
Metasequoia
Beskrevet av
Hsen Hsu Hu og Wan Chun Cheng

Fossile arter var i tertiær utbredt over den nordlige halvkule helt nord til Grønland og Svalbard. I 1941 ble det i Kina funnet en levende art, Metasequoia glyptostroboides, nær byen Wan Xian ved Chang Jiang i provinsen Sichuan. I 1947 ble det sendt ut en ekspedisjon, som fant at treet var skogdannende på en 25 kilometer lang strekning i Shui-dalen i den vestlige delen av provinsen Hubei. Arten har fått det norske navnet urtidstre.

Urtidstreet kan bli noe større enn lerk, med en høgde på 40—50 meter og en diameter på inntil to meter. Kineserne har kjent treet lenge før botanikerne oppdaget det. De kaller det shui-hsa og har regnet det for et hellig tre. Ved de største trea har de bygd templer.

Oppdagelsen i 1941 vakte stor oppsikt, og unge planter er siden alet opp i mange botaniske hager, også i Norge. I Botanisk Hage i Oslo står flere tre, hvorav det største er cirka 18 meter høgt.

Slekta ble tidligere regnet til sumpsypressfamilien (Taxodiaceae) – en familie som sto nær sypressfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Metasequoia
Metasequoia
Artsdatabanken-ID
145587
GBIF-ID
8307747

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg