Faktaboks

Alf Schrøder
Alf Leonard Dominicus Pedersen Schrøder
Født
20. august 1880, Vefsn
Død
28. januar 1951, Trondheim
Virke
Fotograf
Familie

Foreldre: Gråsteinsmurer Petter Kristian Pedersen «Thoriord» (f. 1851) og Lovise Larsdatter.

Gift 11.1.1903 med strykerske Martine Oline («Marta») Kristiansdatter Gustad (24.8.1872–10.12.1949), datter av gårdmann Kristian Johannesen Gustad og Serina Petersdatter.

Kristiansten festning, Trondheim
Postkort med motiv av Kristiansten festning, Trondheim tatt av fotograf Alf Schrøder.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Alf Schrøder var en norsk fotograf. Han er mest kjent for sitt virke som pressefotograf med forbindelse til aviser over hele landet. Hans firma Schrøder Foto i Trondheim, med atelier og egen avdeling for salg av fotografiske artikler, var en periode blant de største i Norden.

Bakgrunn

Schrøder var først apotekerlærling på hjemstedet Mosjøen. Bare 16 år gammel reiste han til Trondheim for å bli fotograf. Fra 1898 gikk han i lære ved Ludvig M. A. Bachs atelier i Nordre gate 6 og var deretter assistent der frem til 1907, da han overtok firma og forretningslokaler.

Fotograf i Trondheim

Arkitektstudentstreiken 1930
Schrøder dekket mange aktuelle hendelser. Bildet viser arkitektstudenter som har tar med seg sine tegnebord ut av tegnesalen ved NTH under arkitektstudentstreiken i 1930. Bakgrunnen var at en av studentene, Tønnes Søyland, hadde blitt relegert (utvist) etter å ha kritisert studieopplegget i tidsskriftet Byggekunst. Til høyre ses senere arkitekt og maler Maja Melandsø.
Av /Sverresborg Trøndelag Folkemuseum/Wikimedia Commons.
Interiør fra Telegrafbygningen i Trondheim, ca. 1940–1945

Schrøder hadde sitt virke som fotograf i en periode da det skjedde store teknologiske endringer innen fotografi. Arbeidsforholdene for øvrig ble også snudd på hodet i løpet av hans yrkesliv. Da han startet, var det på grunn av lysforholdene bare mulig å fotografere i sommerhalvåret. Senere, da blitslamper og mer lysømfintlige filmer kom på markedet og film kunne kopieres ved bruk av kunstlys, ble det mulig å gjøre fotografering til en helårsgeskjeft. For å følge med og stadig være blant de beste under slike skiftende forhold var det nødvendig å holde seg oppdatert og à jour, og ha ansatt gode fotografer.

Kanskje var det nettopp fordi Schrøder hadde denne evnen at hans forretningsforetak gikk så bra gjennom så mange år. Rundt 1930 var det cirka 20 ansatte hos Schrøder, ti år senere var det 55 i alt.

Følgende lille episode er typisk for oppfatningen av Schrøder i bybildet i Trondheim: To biler kolliderte i sentrum en dag i slutten av 1920-årene; en mann ble skadet og folk ropte på både lege og politi. En annen stemme skar gjennom ståket med kommentaren: «Men kor e’n Schrøder?» Schrøders forbløffende evne til å være til stede når noe dramatisk skjedde, skaffet ham ry som ulykkesfugl; man spøkte med at han var på pletten til og med før hendelsen inntraff, enten det var en brann eller en bilulykke. Dette skyldtes nok hans utpregede sans for aktualiteter og hans uformelle etterretningsnettverk, som tipset ham når noe skjedde, om det så var midt på natten og man måtte vekkes.

En del av Schrøders virksomhet innebar arrangementer hvor man bestilte fotografen og avtalte tid i forkant. «Schrøder-gutan» var således fast innslag ved alle store begivenheter, møter og kongresser i Trondheim, hvor gruppebilder behørig ble «avkneppet». Selv etter at firmaet var blitt stort, var «sjefen sjøl» ofte å se ute i felten. Ved siden av dette fungerte Schrøder som Nidarosdomens faste fotograf, sannsynligvis fra 1920.

Firmaet etter Schrøders død

Da Alf Schrøder etter en tids sykdom døde 1951, overtok hans to barn Eilif (1902–1963) og Rakel (1908–1990) forretningsdriften.

Bedriften holdt til i Nordre gate 6 fram til 2015. Foto Schrøder drev også flere butikker i Trondheim og ellers i Midt-Norge, og en betydelig postordrevirksomhet og tjenester på internett fram til firmaet ble lagt ned.

Schrøders foto-, glassplate og negativarkiv, med mer enn 5 millioner bilder, forvaltes av Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Verv

Alf Schrøder var oldermann i Nordenfjeldske Fotografers Forening og formann i Prøvenevnden. Han var også aktiv i Trondheims samfunnsliv for øvrig og var en periode fra 1930 styremedlem i Trondhjems Huseierforening. Han representerte Høyre i Trondheim bystyre fra 1940.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • S. Bonge: Eldre norske fotografer, 1980

Faktaboks

Alf Schrøder
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036806036175

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg