Fuglekikking i Grandefjæra
Fra Ramsarområdet Ørland våtmarkssystem.
Av /Forsvarsbygg.

Ramsar-konvensjonen er en internasjonal konvensjon om vern av våtmarker, undertegnet 1971 i byen Ramsar i Iran. Norge ratifiserte avtalen i 1974, og i 2016 hadde 173 land sluttet seg til.

Faktaboks

Også kjent som
våtmarkskonvensjonen, eng. Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat

Konvensjonen forplikter medlemslandene til å oppnevne minst ett våtmarksområde på en liste over internasjonalt viktige våtmarksområder. Ramsar-listen, som i dag omfatter over 2 200 våtmarksområder, er dermed verdens største nettverk av verneområder og dekker 2.1 millioner km2.

Våtmarker omfatter grunne sjøområder ned til seks meters dyp, strandsoner, fuktenger, fuglefjell, ulike typer ferskvann og elver. Norge har (i 2016) 63 områder på Ramsarkonvensjonens liste. Av disse er 54 på fastlandet, 1 på Bjørnøya og 8 på Svalbard. Dette er elvedeltaer, gruntvannsområder i sjø og ulike typer myrer og ferskvann som er viktige habitater internasjonalt for dyr og planter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg