Beitstad, bygd i Steinkjer kommune i Trøndelag, nord og øst for Beitstadfjorden, rundt 15 kilometer nordvest for Steinkjer sentrum. Bygda var tidligere en kommune i Nord-Trøndelag.

Beitstad er i dag en betydelig jord- og skogbruksbygd med trevareindustri. Det er flere oldtidsfunn, blant annet helleristninger ved Bardal, Hammer og Tessem. Det finnes flere bygdeborger. Tettstedet er Velde.

Administrativ historie

Beitstad ble eget formannskapsdistrikt og senere herredskommune i 1837. I 1904 ble Namdalseid utskilt fra Beitstad som egen kommune, og i 1913 ble Malm skilt ut. Ved kommunesammenslåingene i 1964 ble Beitstad – sammen med Egge, Ogndal, Kvam, Stod og Sparbu – slått sammen med Steinkjer by til storkommunen Steinkjer. Beitstad hadde ved sammenslåingen 2563 innbyggere og et areal på 201 kvadratkilometer.

Navnet

Navnet har trolig sammenheng med et gammelt fjordnavn, Beitsjór (jamfør Beitstadfjorden), og muligens et tidligere elvenavn; Beita. Betydningen er usikker; første ledd er muligens av «bite», det vil si «den bitende kalde», siste ledd er samme ord som «stø» i båtstø.

Kart

Beitstad
Beitstad
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg