Stjørnfjorden er en fjord i Trøndelag. Den er omlag 20 kilometer lang, og går nordøstover fra munningen av Trondheimsfjorden, mellom Ørland og Indre Fosen kommuner i Fosen.

Innerst deler fjorden seg i Nordfjorden, som ender i Råkvåg, og Sørfjorden, som ender i Husbysjøen. Landet på begge sider av fjorden er preget av skogkledde åser. Bebyggelsen langs fjorden ligger dels i de to nevnte bygdene, dels langs sørøstsida av fjorden med grenda Fevåg, og dels fra Høybakken til Stallvika i Ørland på nordsida.

Sjøfartskulturen i bygdene her er skildret i romaner, noveller og skuespill av Torvald Sund. Bryggerekka i Råkvåg er et minne om det gode sildefisket i overgangen fra 1800- til 1900-tallet.

Stjørna kommune omfattet begge sider av Stjørnfjorden da den ble utskilt fra Bjugn i 1899. Ved kommunereformen i 1964 ble Stjørna delt i to; nordsiden av Stjørnfjorden ble innlemmet i Bjugn kommune, mens sør- og østsiden ble lagt til Rissa kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg