Kommunevåpen

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Agdenes, kommune i Sør-Trøndelag fylke, sørvest for den ytre del av Trondheimsfjorden, strekker seg fra Ingdalen i øst til Verrafjorden i vest. Dessuten hører øyene Sør-Leksa og Nord-Leksa øst for Hitra med til kommunen.

Den nåværende kommunen ble i hovedsak dannet 1964 ved sammenslåing av Lensvik kommune, indre del av Agdenes kommune og Ingdalen krets av tidligere Stadsbygd kommune. 1995 ble det meste av området vest for Verrafjorden overført til Snillfjord kommune.

I forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform vedtok Stortinget 8. juni 2017 at Orkdal, Meldal og Agdenes kommuner og østre del av Snillfjord kommune (Krokstadøra) slås sammen senest fra 1. januar 2020. Dette er i tråd med lokale vedtak, og den nye kommunen får navnet Orkland.

Landskapet består av kollete åser skilt av små daler og vann. Berggrunnen består i nordvest av diorittiske gneiser, i sørøst av gneiser og glimmerskifere, mens det i et mellomparti nordvest for Lensvik er basaltiske vulkanbergarter. I sistnevnte område finner vi kommunens høyeste topp, Hestgrovheia, på 656 moh.

Bebyggelsen er spredt langs fjordsidene og i de nedre deler av smådalene med en konsentrasjon i bygda Lensvika hvor tettstedet Selbekken ligger. Selbekken er administrasjonssenter med kommunale kontorer, forretninger og skoler. Også sørvest for Agdenes fyr er bosetningen tettere. På Leksan-øyene er det bare noen få bosatte.

Jordbruk er viktigste næringsvei. 30 % av den dyrkede jorden brukes til åker, særlig bygg og poteter, og 70 % er eng og beite. Jordbær er en spesialitet i Lensvik. En annen viktig næringsgren er pelsdyroppdrett. Det avvirkes trevirke for salg til skurlast og tremasse. Det spesielle kilenotfiske etter laks har vært en viktig binæring, men spiller nå en mindre rolle. Kommunen har lite industri utenom et båtbyggeri.

Agdenes har veiforbindelse til Orkanger og videre til Trondheim (77 km fra Selbekken, langs Rv. 710/E 39). Fra Selbekken er det daglig hurtigbåtforbindelse til Trondheim, og det er fergeforbindelse over Trondheimsfjorden fra Valset til Brekstad på Fosenhalvøya (Rv. 710).

Agdenes hører til Trøndelag politidistrikt, Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Orkdalsregionen sammen med Frøya,Hemne, Hitra, Meldal, Orkdal, Rennebu og Snillfjord.

Agdenes kommune tilsvarer soknet Agdenes i Orkdal prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Agdenes til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt.

For statistiske formål er Agdenes kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 10 grunnkretser: Selven, Lysheim, Sletvik, Fjorden, Leksa, Ingdalen, Hamna, Singstad, Sterten og Stranda.

Like vest for Agdenes fyr kan man se restene etter moloen og kirken som Øystein Magnusson (ca. 1088–1123) lot bygge. Mange pilegrimer gikk i land her for å unngå den sterke strømmen i Trondheimsfjorden. Stedet heter ennå Hamn.

Fra gammelt har Trondheimsfjorden vært den viktigste ferdselsåra. Før 1964 var gamle Agdenes kommune utskilt fra Ørland i 1896, Lensvik kommune var utskilt fra Rissa i 1905, mens Ingdalen tilhørte Stadsbygd kommune helt fram til 1964.

Våpenet (godkjent 1991) har et rødt skjoldhode mot en bakgrunn av hermelin. Hermelin symboliserer tradisjonelt det kongelige, men henspiller også på pelsdyr- og jordbærnæringen i kommunen.

Navnet Agdenes kommer av norrønt Agdanes; første ledd har visstnok samme opprinnelse som Aga og Agder, av norrønt ǫgd, være skarp, dvs. landet som stikker ut i havet.

  • Nye Ingdalsboka : om folk og forhold gjennom de siste århundrer, [Ny utg.], [2006], isbn 978-82-997500-0-4, Finn boken
  • Singstad, Johan: Lensvikboka, 1949, Finn boken
  • Lensvik kirke 150 år : 1863-2013. 2013

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.