Verdalselva er en elv i Verdal kommune i Trøndelag. Elva dannes ved sammenløp av Helgåa fra Veresvatnet (361 meter over havet) og Inna fra Innsvatnet (415 meter over havet), begge med tilløp fra Sverige. Elva renner gjennom den brede Verdalen og munner ved Verdalsøra ut i Trondheimsfjorden. En tverrelv til Helgåa er Skjækra, som kommer fra Skjækervatnet.

Hovedelva går med lite fall, mens det er flere betydelige fosser i tverrelvene: Granfossen og Svenslongfossen i Helgåa, Skjækerfossen i Skjækra og Dillfossene i Inna. Nedbørfeltet er 1454 kvadratkilometer. Verdalselva er en god lakse- og sjøørretelv (2,8 tonn laks i 2020), som både er omfattet av rikspolitiske bestemmelsene for varig verna vassdrag og vedtatt som nasjonalt laksevassdrag (2007).

Det har vært flere skred og utglidninger, blant annet det store Verdalsskredet i 1893. For å stanse ytterligere utgravinger og skred har Norges vassdrags- og energidirektorat utført betydelige forbygningsarbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg