Tom Nielsen

Faktaboks

Tom Nielsen

Tommy Nielsen, Edgar Emil Manicus Nielsen

født:
11. april 1892, London
Usikkert dødsår

Tom eller Tommy Nielsen, egentlig Edgar Emil Manicus Nielsen, var en britisk konsul og etterretningsmann. Under andre verdenskrig var han stasjonert i Stockholm med ansvar for saker som gjaldt Norge for den britiske sabotasjeorganisasjonen Special Operation Executive (SOE).

Nielsen ble født 11. april 1892 i London. Faren skal ha vært dansk.

Før krigen

Tom Nielsen ble immatrikulert ved University of Cambridge i 1911. Utdannelsen kvalifiserte til tjeneste i diplomatiet. I årene 1916-1919 var han britisk visekonsul i Ålesund og dessuten en kort tid i 1919 ved den britiske legasjonen i Oslo. I årene 1919-1923 besøkte han Russland i forbindelse med utlevering av krigsfanger, han var i Slesvig i forbindelse med folkeavstemningen der angående nasjonstilknytning, i Paris som sekretær for Åland-kommisjonen og sist i Romania i firmaet Astra Romana.

Fra høsten 1923 var han tilbake i Oslo tilknyttet det britiske passkontoret. Hva han deretter drev med fram til slutten av 1930-tallet er ukjent. Antakelig arbeidet han for den britiske etterretningstjenesten.

Under krigen

Tom Nielsen kom tilbake til Norge i mai-juni 1939 og ble tilknyttet Norske Shell. Han var også britisk konsul i Skien og i Petsamo i Finland, før han ble stasjonert i Stockholm i 1941. To av hans medarbeidere i Norge i 1939-1940 før han dro til Sverige var direktør Eugen Westblad (1890-1966) i Norske Shell og selgeren Jan Eric Skappel (1914-95) ansatt i samme selskap. I virkeligheten drev de her spionasje knyttet til den britiske organisasjonen SIS (Secret Intelligence Service også kjent som MI6). SOE ble opprettet sommeren 1940 for sabotasje i tyskokkuperte land. Sjef for den skandinaviske avdelingen i London var Sir Charles Hambro.

I Sverige ble Nielsen underdirektør i Shell, samtidig som han fikk diplomatisk status som konsul tilknyttet den britiske legasjonen i Stockholm. Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) fikk snart mistanke om at han drev med etterretningsvirksomhet, fordi han samarbeidet med nordmenn, både folk i tjeneste ved den norske legasjonen i Stockholm og norske flyktninger. Säpo fikk også opplyst at Nielsen under første verdenskrig hadde vært agent i den britiske etterretningstjenesten. Det ble videre registrert at han hadde svensk kone, Anna Brita Olén født 1911.

Noe av virksomheten til SOE i Stockholm skjedde fra dekkfirmaet Berg & Co. Säpo nevnte den britiske majoren Andrew Croft som første sjef her med ansvar for operasjoner i Norge, men også Tom Nielsen ble observert som ansatt i firmaet i 1942.

SOE i Stockholm organiserte oppdrag i Norge, etablerte egne kurerruter, men først og fremst tok man seg av agenter som var sendt til Norge fra England og etter utført oppdrag flyktet til Sverige. SOEs norske avdelingskontor i Stockholm sto i nær kontakt med den norske legasjonens militærkontor Mi4 i den svenske hovedstaden, først Daniel Ring etterfulgt i 1943 av Sverre Ellingsen. Mi4 hadde først og fremst ansvar for Milorg når det gjaldt utstyr og penger.

Nordmenn i SOEs tjeneste som kom til Sverige etter sabotasjeoperasjoner i Norge fikk av SOE-kontoret forpleining, lommepenger, husrom og hjelp til å komme videre til Storbritannia. Nordmennene lærte å kjenne Nielsen under dekknavnet «Onkel». To kvinner i Nielsens tjeneste, først Ann Waring og fra 1943 Ida Bernardes kjente de som «Tante». Ida Bernardes, født Lindebrekke, var gift med George Bernardes, en tidligere britisk visekonsul i Haugesund som her drev etterretning. Han ble alvorlig skadet under kamphandlinger ved Åndalsnes i april 1940. Ida Bernardes ble i 1947 gift med Max Manus (og ble senere kjent som Tikken Manus). Max Manus var en av de mange agentene som Tom Nielsens SOE-kontor tok seg av etter at de kom fra Norge til Stockholm.

Etter krigen

Etter krigen begynte Nielsen å arbeide i det britiske utenriksdepartementet. Han avanserte her til offiser av tredje grad i Branch B i 1951. Han ble pensjonist i 1956 og da tildelt Order of the British Empire (Den britiske imperieordenen).

Litteratur

  • Dahlø, Rolf (2001). Skjebnetråder. En historie om ukjente krigere
  • Tom Nielsens p-akt 2727 i Sapo-arkivet, Riksarkivet i Stockholm
  • SOE office and staff organisation in Stockholm 1941-45, National Archives Kew London, HS 2/262

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg