Faktaboks

Tom Nielsen

Tommy Nielsen, egentlig Edgar Emil Manicus Nielsen

Født
11. april 1892, London
Levetid - kommentar
Usikkert dødsår

Tom Nielsen var en britisk konsul og etterretningsmann. Under andre verdenskrig var han stasjonert i Stockholm med ansvar for saker som gjaldt Norge for den britiske sabotasjeorganisasjonen Special Operation Executive (SOE).

Før krigen

Nielsen ble født i London. Faren skal ha vært dansk. Tom Nilsen ble immatrikulert ved University of Cambridge i 1911. Utdannelsen kvalifiserte til tjeneste i diplomatiet. I årene 1916–1919 var han britisk visekonsul i Ålesund og dessuten en kort tid i 1919 ved den britiske legasjonen i Oslo. I årene 1919–1923 besøkte han Russland i forbindelse med utlevering av krigsfanger, han var i Slesvig i forbindelse med folkeavstemningen der angående nasjonstilknytning, i Paris som sekretær for Åland-kommisjonen og sist i Romania i firmaet Astra Romana.

Fra høsten 1923 var han tilbake i Oslo tilknyttet det britiske passkontoret. Hva han deretter drev med fram til slutten av 1930-tallet er ukjent. Antakelig arbeidet han for den britiske etterretningstjenesten.

Under krigen

Tom Nielsen kom tilbake til Norge i mai-juni 1939 og ble tilknyttet Norske Shell. Han var også britisk konsul i Skien og i Petsamo i Finland, før han ble stasjonert i Stockholm i 1941. To av hans medarbeidere i Norge i 1939-1940 før han dro til Sverige var direktør Eugen Westblad (1890–1966) i Norske Shell og selgeren Jan Eric Skappel (1914–1995) ansatt i samme selskap. I virkeligheten drev de her spionasje knyttet til den britiske organisasjonen SIS (Secret Intelligence Service, også kjent som MI6). SOE ble opprettet sommeren 1940 for sabotasje i tyskokkuperte land. Sjef for den skandinaviske avdelingen i London var sir Charles Hambro.

I Sverige ble Nielsen underdirektør i Shell, samtidig som han fikk diplomatisk status som konsul tilknyttet den britiske legasjonen i Stockholm. Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) fikk snart mistanke om at han drev med etterretningsvirksomhet, fordi han samarbeidet med nordmenn, både folk i tjeneste ved den norske legasjonen i Stockholm og norske flyktninger. Säpo fikk også opplyst at Nielsen under første verdenskrig hadde vært agent i den britiske etterretningstjenesten. Det ble videre registrert at han hadde svensk kone, Anna Brita Olén, født 1911.

Noe av virksomheten til SOE i Stockholm skjedde fra dekkfirmaet Berg & Co. Säpo nevnte den britiske majoren Andrew Croft som første sjef her med ansvar for operasjoner i Norge, men også Tom Nielsen ble observert som ansatt i firmaet i 1942.

SOE i Stockholm organiserte oppdrag i Norge, etablerte egne kurerruter, men først og fremst tok man seg av agenter som var sendt til Norge fra England og etter utført oppdrag flyktet til Sverige. SOEs norske avdelingskontor i Stockholm sto i nær kontakt med den norske legasjonens militærkontor Mi4 i den svenske hovedstaden, først Daniel Ring etterfulgt i 1943 av Sverre Ellingsen. Mi4 hadde først og fremst ansvar for Milorg når det gjaldt utstyr og penger.

Nordmenn i SOEs tjeneste som kom til Sverige etter sabotasjeoperasjoner i Norge fikk av SOE-kontoret forpleining, lommepenger, husrom og hjelp til å komme videre til Storbritannia. Nordmennene lærte å kjenne Nielsen under dekknavnet «Onkel». To kvinner i Nielsens tjeneste, først Ann Waring og fra 1943 Ida Bernardes, som de kjente som «Tante». Ida Bernardes, født Lindebrekke, var gift med George Bernardes, en tidligere britisk visekonsul i Haugesund som her drev etterretning. Han ble alvorlig skadet under kamphandlinger ved Åndalsnes i april 1940. Ida Bernardes ble i 1947 gift med Max Manus (og ble senere kjent som Tikken Manus). Max Manus var en av de mange agentene som Tom Nielsens SOE-kontor tok seg av etter at de kom fra Norge til Stockholm.

Etter krigen

Etter krigen begynte Nielsen å arbeide i det britiske utenriksdepartementet. Han avanserte her til offiser av tredje grad i Branch B i 1951. Han ble pensjonist i 1956 og da tildelt Order of the British Empire (Den britiske imperieordenen).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dahlø, Rolf (2001). Skjebnetråder. En historie om ukjente krigere
  • Tom Nielsens p-akt 2727 i Sapo-arkivet, Riksarkivet i Stockholm
  • SOE office and staff organisation in Stockholm 1941-45, National Archives Kew London, HS 2/262

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg