Secret Intelligence Service

Secret Intelligence Service (SIS), også kjent som MI6, har hovedkvarter i Vauxhall Cross i London.

Artikkelstart

Secret Intelligence Service (SIS) er det offisielle navnet på Storbritannias hemmelige etterretningstjeneste. SIS er også kjent som MI6 (Military Intelligence section 6), men er en sivil tjeneste med ansvar for etterretning utenfor Storbritannias grenser.

Faktaboks

Uttale
sˈi:krit intˈelidʒəns sˈə:vis
Også kjent som
forkortelse SIS MI6

SIS skal skaffe opplysninger fra utlandet av betydning for Storbritannias sikkerhet. Noen av organisasjonens hovedoppgaver omfatter kontraterrorisme, kontraspredning og forhindring av ustabilitet og konflikt. SIS ledes av en sjef (Chief, ofte bare kalt «C») som utnevnes av utenriksministeren. Sir Alex Younger er sjef for SIS siden 2014.

SIS begynte operasjoner i 1909 som den utenlandske seksjonen av The Secret Service Bureau. Som en av de eldste etterretningstjenestene i verden har SIS vært et forbilde for lignende organisasjoner i andre land.

Organisering og hovedoppgaver

SIS' virksomhet er svært hemmelig. Organisasjonen ble først offentlig anerkjent i 1994, og bortsett fra organisasjonens eksistens og navn er det kun sjefens identitet som er kjent.

Hovedkvarteret til SIS er Vauxhall Cross i London, en bygning som er spesielt kjent gjennom flere James Bond-filmer. SIS-sjefen er underlagt utenriksministeren (Foreign Secretary). Ifølge The Intelligence Security Committee hadde organisasjonen rundt 3 200 ansatte i 2017.

SIS skal beskytte Storbritannias nasjonale sikkerhet, og noen av dets hovedoppgaver omfatter å bekjempe terrorisme, hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen og forhindre ustabilitet og konflikt. SIS står under kontroll av parlamentets sikkerhetskomité. Organisasjonens rolle og oppgaver er definert i Intelligence Services Act av 1994. Ifølge denne lovgivningen er SIS ansvarlig for etterretning som omfatter «handlinger og intensjoner til personer utenfor Storbritannias grenser». SIS er i tillegg ansvarlig for å utføre oppgaver relatert til dette, blant annet dekkoperasjoner. SIS benytter seg av en rekke metoder for å utføre sitt oppdrag, men hovedfokus er menneskelig etterretning (HUMINT).

Historie

MI6, sammen med Storbritannias innenlandske etterretningstjeneste The Security Service (MI5), utgjør to av verdens eldste nasjonale etterretningstjenester. MI6 og MI5 begynte operasjoner i 1909, da de ble etablert under én organisasjon – The Secret Service Bureau. MI6 utgjorde den utenlandske seksjonen av byrået.

Organisasjonen har vært kjent under en rekke ulike navn gjennom historien. Rundt begynnelsen av andre verdenskrig begynte navnet MI6 å tas i bruk, blant annet for å vise tilknytningen til The Security Service, som var kjent som MI5. Navneskiftet til The Secret Intelligence Service (SIS) ble gjort i 1920. SIS er organisasjonens offisielle navn i dag, men personer utenfor tjenesten tar fremdeles ofte i bruk MI6.

SIS er en svært hemmelighetsfull organisasjon, og på deres hjemmesider slutter organisasjonens autoriserte historie i 1949.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg