Folk og røvere i Kardemomme by

En modell av Kardemomme by åpnet i Kristiansand Dyrepark i 1991.
Kardemomme by
Av /NTB scanpix.
Den første utgaven av Folk og røvere i Kardemomme by fra 1955 hadde et høyt, smalt format.
.

Artikkelstart

Folk og røvere i Kardemomme by er ei barnebok av den norske forfatteren Thorbjørn Egner, først utgitt i 1955. Boka er en av de mest kjente norske barnebøkene, er oversatt til flere språk og regnes som Egners mest typiske og ambisiøse bok.

Faktaboks

Uttale
kardemˈomme by

Boka er kjent for kardemommeloven: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil.»

Temaet i boka kan sies å være å gjenopprette sosial harmoni. Røverne lever utenfor byen, både i konkret og overført betydning, og hovedsaken i boka er å inkludere dem i samfunnet igjen.

Viktige personer i og utenfor byen er vismannen Tobias i tårnet, tante Sofie, røverne Kasper, Jesper og Jonatan (med en løve) og politimester Bastian. Boka er en kollektivroman som via ulike episodiske scener fører fram til byfesten og brannen. Røvernes modige innsats under brannen bidrar til at de kan bli inkludert i bysamfunnet. Denne redningsinnsatsen fungerer sånn sett på samme måte som revens redningsaksjon i Hakkebakkeskogen.

Det visuelle uttrykket av byen, slik den ser ut på tegningene, er preget av Egners studiereise til Fez i Marokko i 1949, mens den sosiale strukturen like gjerne kan sies å ligne en dansk småby.

Fortellingen ble først framført i Barnetimen for de minste, i romjula 1954. Det var en barnemusikal i fem episoder à 25 minutter. Året etter kom boka, og i desember 1956 hadde teaterversjonen premiere på Nationaltheatret. Per 2020 har den norske utgaven av boka blitt trykket i 372 000 eksemplarer, og boka er solgt for oversettelse til mer enn 20 språkområder.

En modell av Kardemomme by ble åpnet som en del av Kristiansand dyrepark i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørn Egner. Kardemomme by i Kristiansand dyrepark. Cappelen, 1992
  • Anders Heger. Egner, en dannelseshistorie. Cappelen Damm, 2012
  • Stian Bromark. «Egners hemmelighet, Folk og røvere i Kardemomme by» I: Levende historie; 4/2008

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg