Teaterforestillinger basert på Thorbjørn Egners historier gleder stadig nye generasjoner av barn. Her Thorbjørn Harr som Klatremus i Dyrene i Hakkebakkeskogen Nationaltheatret i 2003/2004

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen er ei barnebok av Thorbjørn Egner, først utgitt i 1953. Den er basert på fortellinger Egner først framførte i NRK Radios Barnetimen for de minste i 1952.

Boka er Egners mest kjente. Den forener et sjarmerende eventyrunivers med talende norske dyr og komiske scener, med et moralsk budskap om samhold og samarbeid. Boka regnes sammen med Folk og røvere i Kardemomme by som Egners mest samfunnsdidaktiske verk. Anders Heger sier i sin Egner-biografi (2012) at «Hakkebakkeskogens grunnidé dreier seg om sosialisering, om å underordne seg den felles lov. Slik sett speilet de sin tid.»

Historien ble satt opp som dukketeater i 1959. Et stykke med levende aktører hadde urpremiere på Det Nye Teater i København i 1962 og på Nationaltheatret i 1964, med tittelen Dyrene i Hakkebakkeskogen. Senere er stykket blitt en internasjonal teatersuksess.

Den norske animasjonsfilmen Dyrene i Hakkebakkeskogen hadde premiere i 2016. Året før åpnet Hakkebakkeskogen som egen attraksjon i Dyreparken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg