Telemark bataljon

Soldater i Telemark bataljon i Rena leir.
Telemark Bataljon på Rena Leir av . Gjengitt med tillatelse
Telemark bataljonen under øvelse Silver Arrow i Latvia.
Telemark bataljonen av . Gjengitt med tillatelse

Telemark bataljon (TMBN) er en vervet, profesjonell avdeling i Hæren med standkvarter i Rena leir, Åmot kommune i Østerdalen. TMBN ble opprettet i 1993 og reetablert som en mekanisert infanteribataljon i 2001. Avdelingen er kjernen i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS), og inngår i Brigade Nord. TMBN er den avdelingen i brigaden med høyest beredskap og kortest reaksjonstid.

Faktaboks

Også kjent som
TMBN, Telemarksbataljonen

TMBN er en fleksibel stridsgruppe etablert for hurtig reaksjon, trent for nasjonal og internasjonal konfliktløsing, og som kan settes inn på kort varsel. Avdelingen har deltatt i flere internasjonale operasjoner.

Historie

Telemark bataljon ble av Stortinget vedtatt opprettet i juni 1993, som et norsk bidrag til NATOs utrykningsstyrker (Immediate Reaction Forces, IRF). Dette var i tråd med alliansens nye strategiske konsept og styrkestruktur, besluttet på toppmøtet i Roma i 1991. Den opprinnelige rammen var en lett infanteribataljon med cirka 900 personer, basert på vervede mannskaper.

Etablering

Bataljonen ble satt opp av Telemark regiment på Heistadmoen, mens hoveddelen av det nasjonale støtteelementet ble lokalisert til Sessvollmoen. Innrykk av mannskaper fant sted fra høsten 1994. Avdelingen opptrådte for første gang som samlet, men ikke som fulltallig bataljon, under øvelsen Strong Resolve i 1995, sammen med NATOs brannkorps, ACE Mobile Force (AMF).

reetablering

I 2001 vedtok Stortinget å opprette en hurtig reaksjonsstyrke (HRS) som del av den nye Forsvarets innsatsstyrke–Hær (FIST–H), som utgjorde den største delen av Forsvarets innsatsstyrker (FIST). Dette var i tråd med endringer innenfor NATO, som under toppmøtet i Praha i 2002 besluttet å opprette en hurtig reaksjonsstyrke (NATO Response Force, NRF).

Den opprinnelige Telemark bataljon ble besluttet nedlagt, men TMBN som historisk avdeling ble videreført, og reetablert som en mekanisert infanteribataljon i Rena leir, Østerdalen garnison fra 2001. Den nye avdelingen skulle ha høyere beredskap og reaksjonsevne, og står klar for innsats både for internasjonale operasjoner og nasjonale kriser.

HRS ble opprettet med etableringen av en bataljonskadre 1. august 2001. Telemark bataljon var forutsatt å stå klar innen 1. juli 2003, med en reaksjonstid på inntil 10 dager. TMBN inngikk da i FIST–H som den hurtige reaksjonsstyrken, sammen med Nasjonalt støtteelement (National Support Element, NSE).

Den reetablerte bataljonen videreførte Telemark bataljons navn, merke og fane. Ved reetableringen i 2001–2002 var rekruttering en kritisk suksessfaktor, og det ble lagt stor vekt på hvordan avdelingen framsto. Som første militære enhet ble TMBN i 2002 tildelt merket for god design av Norsk Designråd. Et element i rekruttering og utdanning av vervede var tilbud om høyere utdanning, blant annet i samarbeid med – og ved – Høgskolen i Hedmark.

operasjoner

Avdelingens første internasjonale oppdrag var med et kompani (Telemark kompani) til Stabilization Force (SFOR) i Sarajevo, Bosnia–Hercegovina fra januar 1997 til juli 1999. Første oppdrag som samlet bataljonsforband var til Kosovo Force (KFOR) i Pristina, Kosovo, fra oktober 1999 til april 2000. Siste oppdrag for den opprinnelige TMBN var som norsk bataljon i KFOR V foregikk fra juni 2001 til januar 2002. Innsatsen i KFOR (KFOR III), fra oktober 1999, var første – og eneste – gang hele TMBN er blitt satt inn i en operasjon; da under ledelse av oberstløytnant Robert Mood. Styrken på cirka 1200 personer var det største norske militære bidrag i en internasjonal operasjon siden Tysklandsbrigadene.

Det reetablerte TMBN ble deployert for sin første operasjon samme dag som avdelingen formelt sto klar, fra 1. juli 2007 – til Irak. Der deltok den med et mekanisert ingeniørkompani Telemark Engineer Squadron (TES), i Operation Iraqi Freedom (OIF), i Combined Joint Task Force 7 (CJTF–7) – hva som ble Multinational Force–Iraq (MNF–I).

Deretter, fra oktober 2003, stilte TMBN en rekke bidrag til International Security Assistance Force in Afghanistan (ISAF); først med et kompani i hovedstaden Kabul (2003–2006), deretter med løpende bidrag i perioden 2006–2014, vesentlig – og vekselvis – til Quick Reaction Force (QRF) i Mazar-e-Sharif og Provinsional Reconstruction Team (PRT) i Meymaneh, begge nord i landet. TMBN har senere bidratt blant annet til den flernasjonale kampen mot Den islamske stat (IS), gjennom Operation Inherent Resolve i Irak og til NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence i Litauen, med en kompanistridsgruppe i en tysk-ledet bataljonsstridsgruppe.

TMBN har også stått på beredskap for NATOs reaksjonsstyrker, både innenfor den tysk-nederlandske brigade (NRF–4) og en tyrkiskledet brigade (NRF–8).

Bataljonen har deltatt i en rekke øvelser både i Norge og utenlands, første gang i Belgia i 1996; deretter med den reetablerte avdelingen for første gang i Ukraina i 2002.

Organisering

Telemark bataljon var i perioden 1993–2001 en lett infanteribataljon med en styrkeramme på 900 personer. Ved reetableringen i 2001–03 ble den en mekanisert bataljonsstridsgruppe med en ramme på inntil 700.

Avdelingen består av stadig tjenestegjørende offiserer samt vervet personell (grenaderer) som tegner kontrakter av to års varighet, med mulighet for forlengelse. Til daglig tjenestegjør cirka 470 vervede – altså fulltids, profesjonelle soldater – i TMBN.

Bataljonen består av bataljonsstab og fem eskadroner (kompanier): stridsvogneskadron (esk 1), kavalerieskadron (esk 2), to mekaniserte infanterikompani (esk 3 og 4) og en kampstøtteeskadron (esk 5).

Telemark bataljons første sjef var oberstløytnant Arne Druglimo; første sjef for den reetablerte TMBN var oberstløytnant Rune Jakobsen. Bataljonssjef fra 2018 er oberstløytnant Ole-Christian Emaus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg