Leopard 2A4NO, i bruk i den norske hæren.

.
Lisens: CC BY NC 2.0

Leopard 2 er en tysk stridsvogn. Den har i Norge vært brukt av Hæren siden 2002.

Historie

Leopard 2 ble først tatt i bruk i Tyskland i 1979. Over 3450 stridsvogner har blitt produsert siden, og den er i bruk i flere lands væpnede styrker. Norge kjøpte i alt 52 stridsvogner fra Nederland, som etter modifikasjoner ble levert til Hæren fra 2002 som Leopard 2A4NO. Den nyeste varianten, Leopard 2A7, ble tatt i bruk i den tyske hæren fra 2014, og Norge besluttet i 2023 å kjøpe inn 54 stridsvogner av denne varianten for å erstatte Leopard 2A4.

Ved utgangen av 2022 var Leopard 2 utenfor Norge i bruk i Canada, Chile, Danmark, Finland, Hellas, Indonesia, Polen, Portugal, Qatar, Singapore, Spania, Sverige, Sveits, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Stridsvognen ble også donert av Tyskland til Tsjekkia i 2022 som erstatning for materiell Tsjekkia hadde donert til Ukraina. I tillegg har flere NATO-land samt Sverige i 2023 donert Leopard 2-stridsvogner til Ukraina.

Spesifikasjoner

Leopard 2A4NO er utrustet med en 120-millimeters kanon og to 7,62-millimeters mitraljøser, hvorav den ene er koaksial med kanonen. Stridsvognen er utstyrt med en tolvsylindret V-motor med en ytelse på 1500 hestekrefter.

  • Vekt: 55,15 tonn,
  • Lengde: 9,67 meter
  • Toppfart: 68 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Denne og Leopard 1-artikkelen hadde vært fint å få oppdatert med 2020-tall for utbredelse.

svarte Yngve Jarslett

Hei! De er nå oppdatert med 2022-tall, hvis du trykker på lenkene til de enkelte landende kan du se hvor mange de enkelte landene har

Mvh,
Yngve Jarslett

svarte Tor-Ivar Krogsæter

Utmerket! Jeg klikket meg inn på Canada-artikkelen for å se, og merket meg at den ikke hadde noen datering av tallene; jeg antar dette er noe som kanskje kan gjelde flere av de andre landene også.

svarte Yngve Jarslett

Det er tall gjeldende for utgangen av 2022. Jeg skrev tidligere dette i artiklene om forsvar i verden, men redaksjonen ønsket ikke å ha dette i selve artikkelen. Hvis du ser nederst hvilken utgave av Military Balance som er brukt som kilde kan du trekke fra et år, står det 2023 er tallene for utgangen av 2022 Mvh, Yngve Jarslett

svarte Tor-Ivar Krogsæter

Takk for gode svar. Beskrivelsen av stridsvognas spesifikasjoner er svært kortfattet. Har du mer informasjon om pansring? Våpensystem (eldre versjoner hadde analoge system, hvis jeg ikke tar feil; jeg mener jeg leste en artikkel om det i TU eller Forsvarets forum om overgangen til digitale system), pansring (har det vært noen endringer av pansring opp gjennom årene?), kamuflasje (for eksempel i form av varmesignatur (hvis det er det riktige ordet på norsk) og mer.

svarte Yngve Jarslett

Hei! Jeg skal se litt på det, men mye av dette er vanskelig å skaffe full oversikt over og kan være ganske tidkrevende å finne ut av. Noe kan sikkert utvides, men det må nok bli litt av gangen over tid

Mvh, Yngve Jarslett

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg