ACE Mobile Force

Artikkelstart

Allied Command Europe Mobile Force, ACE Mobile Force, eller AMF, var en liten flernasjonal NATO-styrke som besto av hærstyrker, AMF (L), og flystyrker, AMF (A). AMFs hovedkvarter lå i Heidelberg i Tyskland. Styrken var aktiv fra 1960 til 2003.

AMF, som i Norge gjerne ble omtalt som NATOs brannkorps, skulle raskt kunne settes inn i en krisesituasjon for å demonstrere solidaritet i NATO og alliansemedlemmenes evne til i fellesskap å motstå enhver form for aggresjon mot en av dem. Styrken var øremerket for innsats på NATOs flanker i sør eller nord, Hellas, Tyrkia eller Norge , Danmark. Den skulle være en signalstyrke som hadde til hensikt å virke avskrekkende ved å vise deltakerlandenes flagg og markere at selv begrenset aggresjon straks ville bringe Sovjetunionen i strid med enheter fra flere NATO-land.

Under innsetting i Norge ville AMF (L) bestå av elementer fra USA; Storbritannia; Canada; Italia; Belgia og Luxemburg. Etterhvert som Norges forhold til Vest-Tyskland ble normalisert på 1970- og 80-tallet bidro også tyskerne med styrker i brannkorpsets norske innsatsalternativ. AMFs luftelement AMF (A) besto av taktiske jagerflyskvadroner fra USA; Nederland; Storbritannia og Canada, med en belgisk skvadron i reserve.

Når den ble innsatt i Norge var AMF lå til å begynne med direkte underlagt COMNON. Etter at Hærens 6. divisjon ble gjenopprettet i 1971, ville AMF (L) bli underlagt denne, mens AMF (A) ville inngå COMNONs regulære flystyrker.

Fra 1964 av og gjennom hele den kalde krigen øvde AMF i Norge stort sett annethvert år i de såkalte Express-øvelsene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg