Heistadmoen

Heistadmoen leir har bevart flere bygninger fra den tyske utvidelsen av leiren under andre verdenskrig. Administrasjonsbygningen (bildet), som i likhet med mye av leiren ellers ligger kloss opptil rv. 85, er den av dem som er best bevart. Bygningen har en karakteristisk utforming, og er et eksempel på hvordan okkupasjonsmakten stedvis brukte inspirasjon fra gammel norsk trehusarkitektur i byggeriet sitt.
/Forsvarsbygg.

Artikkelstart

Heistadmoen, militær leir og øvingsplass i Kongsberg kommune, Buskerud, cirka 10 km sør for selve byen. Heistadmoen var lenge en av landets største og viktigste utdanningsgarnisoner for utdanning av infanterister.

Fra 1909 var Heistadmoen standkvarter for Telemark infanteriregiment nr. 3 (IR 3). Leiren ble raskt bygget videre ut, og i 1913 ble det etablert skytebane i sambruk med Kongsberg Våpenfabrikk.

Under andre verdenskrig overtok okkupasjonsmakten leiren og gjennomførte en omfattende utbygging, opprinnelig planlagt brukt som rekreasjonsleir for tyske soldater.

Rett etter krigen ble det også på Heistadmoen, som på flere andre av Forsvarets -moer, oppsatt og utdannet infanteri-bataljoner til Tysklandsbrigaden. I perioden 1953–2003 ble leiren benyttet av ulike avdelinger i Forsvaret, blant annet som standkvarter for Telemark regiment, og for Telemark bataljon da den ble opprettet på begynnelsen av 1990-tallet. Fra 2005 ble anlegget standkvarter for Telemark og Buskerud heimevernsdistrikt 03 (HV 03), som overtok det territorielle ansvaret etter nedleggelsen av IR 3 i 1994.

Deler av leiren ble solgt ut av Forsvaret i 2010, men det er fortsatt militær aktivitet på deler av Heistadmoen gjennom virksomheten til HV 03 og bruk av skyte- og øvingsfelt tilknyttet etablissementet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg