Enhanced Forward Presence (EFP; 2016–); NATOs forsterkningsstyrker utplassert i Baltikum og Polen, som del av alliansens kollektive forsvar  og avskrekking i regionen. NATO-styrkene støtter de nasjonale forsvar i henholdsvis Estland, Latvia, Litauen og Polen med utplassering av én bataljonstridsgruppe i hvert land. Norge deltar med styrker i Litauen.

Innsettingen av NATO-styrker skal bidra til å beskytte de fire landene i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon som fulgte Russlands anneksjon av Krim og krigen i Ukraina. Under sitt toppmøte i Warzawa i juli 2016 besluttet NATO å sette inn fire multinasjonale bataljonsstridsgrupper som markering av det kollektive forsvaret innenfor alliansen – i de av medlemslandene som anses mest utsatt ved en aventuell russisk militær aggresjon.

De fire bataljonsstridsgruppene ledes hver av ett NATO-land: Den i Estland ledes av Storbritannia; den i Latvia av Kanada; den i Litauen av Tyskland; den i Polen av USA. De første styrkene var på plass tidlig i 2017. De er ikke permanent utplassert, men skal stå der så lenge det anses som nødvendig.

Norge tilbød under NATO-toppmøtet å bidra med styrker til EFP, og har deltatt i operasjonen siden mai 2017. Det norske bidraget inngår i bataljonsstridsgruppen i Litauen, forlagt i den litauiske garnisonen i Rukla. Den norske styrken, en mekanisert kompanistridsgruppe fra Hæren, er på ca. 200 soldater fra Telemark bataljon og andre deler av Brigade Nord, herunder ildledere, militærpoliti, sambandspersonell, logistikk- og ingeniørbidrag. Den norske styrken stiller blant annet med CV90 kampvogn og Leopard 2AV stridsvogn. Dette er første gang Norge stiller med stridsvogner i en internasjonal operasjon. Den norske regjering besluttet i september 2017 å videreføre norsk deltakelse i 2018, med en oppklaringsenhet fra Hæren.

Den tyskledede bataljonsstridsgruppen det norske bidraget inngår i, består også av styrker fra Belgia, Luxemburg og Nederland. Kroatia har også innmeldt styrkebidrag til avdelingen. Batajonsstridsgruppen er på vel 1000 soldater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.