Enhanced Forward Presence

Som svar på Russlands invasjon og annektering av Krim etablerte Nato i 2016 Enhanced Forward Presence, forsterkningsstyrker utplassert i Baltikum og Polen, som støtter disse landenes nasjonale forsvar med utplassering av én bataljonstridsgruppe i hvert land. Her er Nato-soldater samlet ved Rukla-basen i Litauen, der Norge bidrar med styrker.
EFP
Av /Reuters.

Enhanced Forward Presence (EFP; 2016–); NATOs forsterkningsstyrker utplassert i Baltikum og Polen, som del av alliansens kollektive forsvar og avskrekking i regionen. NATO-styrkene støtter de nasjonale forsvar i henholdsvis Estland, Latvia, Litauen og Polen med utplassering av én bataljonstridsgruppe i hvert land. Norge deltar med styrker i Litauen.

Innsettingen av NATO-styrker skal bidra til å beskytte de fire landene i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon som fulgte Russlands anneksjon av Krim og krigen i Ukraina. Under sitt toppmøte i Warzawa i juli 2016 besluttet NATO å sette inn fire multinasjonale bataljonsstridsgrupper som markering av det kollektive forsvaret innenfor alliansen – i de av medlemslandene som anses mest utsatt ved en aventuell russisk militær aggresjon.

De fire bataljonsstridsgruppene ledes hver av ett NATO-land: Den i Estland ledes av Storbritannia; den i Latvia av Kanada; den i Litauen av Tyskland; den i Polen av USA. De første styrkene var på plass tidlig i 2017. De er ikke permanent utplassert, men skal stå der så lenge det anses som nødvendig.

Norge tilbød under NATO-toppmøtet å bidra med styrker til EFP, og har deltatt i operasjonen siden mai 2017. Det norske bidraget inngår i bataljonsstridsgruppen i Litauen, forlagt i den litauiske garnisonen i Rukla. Den norske styrken, en mekanisert kompanistridsgruppe fra Hæren, er på ca. 200 soldater fra Telemark bataljon og andre deler av Brigade Nord, herunder ildledere, militærpoliti, sambandspersonell, logistikk- og ingeniørbidrag. Den norske styrken stiller blant annet med CV90 kampvogn og Leopard 2A4 NO stridsvogn. Dette er første gang Norge stiller med stridsvogner i en internasjonal operasjon. Den norske regjering besluttet i september 2017 å videreføre norsk deltakelse i 2018, med en oppklaringsenhet fra Hæren.

Den tyskledede bataljonsstridsgruppen det norske bidraget inngår i, består også av styrker fra Belgia, Luxemburg og Nederland. Kroatia har også innmeldt styrkebidrag til avdelingen. Batajonsstridsgruppen er på vel 1000 soldater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg