Vitruvius var en romersk arkitekt og militæringeniør som skrev det eldste kjente verket om arkitektur. Han levde i det 1. århundre fvt., og hans ti bøker har vært av grunnleggende betydning for senere arkitektur og arkitekturhistorie.

Som arkitekt er han mest kjent for sin basilika i Fanum Fortunae (Fano), men det er som forfatter han har hatt størst betydning, gjennom sitt verk De architectura (Om arkitektur) i 10 bøker. Når vi skriver «ti bøker», innebærer det ti romerske bokruller, som i moderne utgaver av tekstene gjør det mulig å inkludere dem i en bok.

Tekstene hans tekster bærer preg av hans innsikt i både bygningshistorie, -funksjon og -konstruksjon. Han setter arkitekturen inn i en bred, kulturhistorisk kontekst, og refererer både til filosofer og til anekdoter. Bøkene er delt i mange underkapitler, slik at det er lett å finne frem.

Vitruvius var sterkt konservativ og hyllet prinsippene til hellenistiske arkitekter, særlig Hermogenes, hvis nå tapte skrifter om arkitektur Vitruvius' eget verk for en del bygger på. Han benyttet også annen eldre litteratur. På grunn av sin konservative holdning fikk Vitruvius han liten innflytelse på utviklingen av romersk arkitektur, men han fikk stor betydning for renessansens arkitekter, da hans bøker ble trykt i 1486. Den første illustrerte utgaven ble utgitt av Giocondo i 1511.

  • Vitruvius. The Ten Books on Architecture. Translated by Morris Hickey Morgan with 68 Illustrations, New York 1960 (1. utg. 1914).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. august skrev Knut A Rosvold

Jeg lurer litt på om ikke Marcus Vitruvius Pollio heller levde i århundret før vår tidsregning, i artikkeen står det evt.

22. august svarte Ida Scott

Hei Knut,
Det har du rett i, jeg har endret det. Takk for kommentar!
Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.