Vitruvius Pollio

Faktaboks

Vitruvius Pollio

Marcus Vitruvius Pollio

uttale:
vitrˈuvius pˈollio
Vitruvius' verk De Architectura Libri Decem («de ti bøker om arkitektur») i en trykt utgave fra 1521.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.5

Vitruvius var en romersk arkitekt og militæringeniør som skrev det eldste kjente verket om arkitektur. Han levde i det 1. århundre fvt., og hans ti bøker har vært av grunnleggende betydning for senere arkitektur og arkitekturhistorie.

Som arkitekt er han mest kjent for sin basilika i Fanum Fortunae (Fano), men det er som forfatter han har hatt størst betydning, gjennom sitt verk De architectura (Om arkitektur) i 10 bøker. Når vi skriver «ti bøker», innebærer det ti romerske bokruller, som i moderne utgaver av tekstene gjør det mulig å inkludere dem i en bok.

Tekstene hans tekster bærer preg av hans innsikt i både bygningshistorie, -funksjon og -konstruksjon. Han setter arkitekturen inn i en bred, kulturhistorisk kontekst, og refererer både til filosofer og til anekdoter. Bøkene er delt i mange underkapitler, slik at det er lett å finne frem.

Vitruvius var sterkt konservativ og hyllet prinsippene til hellenistiske arkitekter, særlig Hermogenes, hvis nå tapte skrifter om arkitektur Vitruvius' eget verk for en del bygger på. Han benyttet også annen eldre litteratur. På grunn av sin konservative holdning fikk Vitruvius han liten innflytelse på utviklingen av romersk arkitektur, men han fikk stor betydning for renessansens arkitekter, da hans bøker ble trykt i 1486. Den første illustrerte utgaven ble utgitt av Giocondo i 1511.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Vitruvius. The Ten Books on Architecture. Translated by Morris Hickey Morgan with 68 Illustrations, New York 1960 (1. utg. 1914).

Kommentarer (2)

skrev Knut A Rosvold

Jeg lurer litt på om ikke Marcus Vitruvius Pollio heller levde i århundret før vår tidsregning, i artikkeen står det evt.

svarte Ida Scott

Hei Knut, Det har du rett i, jeg har endret det. Takk for kommentar! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg