Faktaboks

Vitruvius Pollio

Marcus Vitruvius Pollio

Uttale
vitrˈuvius pˈollio
De Architectura Libri Decem
Vitruvius' verk De Architectura Libri Decem («de ti bøker om arkitektur») i en trykt utgave fra 1521.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Den Vitruviske mann (rundt 1490)
'Den Vitruviske mann', pennetegning med speilvendt skrift av universalgeniet Leonardo da Vinci fra omkring 1490. Navnet skriver seg fra den romerske arkitekten Vitruvius Pollio (født ca. 70 før vår tidsregning) som skrev en lærebok om arkitektur: De architectura. Boken ble gjenoppdaget i slutten av middelalderen og trykket i 1486. Hans syn på 'riktige' og harmoniske proporsjoner ble et ideal under renessansen og overført til menneskekroppen av kunstnerne. Tegningen, som i dag oppbevares i Venezia, er en studie i legemets proporsjoner. Ifølge Leonardo er «lengden av de utstrakte armene lik kroppshøyden; fra hakespissen til toppen av pannen og hårfestet er avstanden 1/10 av hele kroppshøyden; den åpne hånden fra håndleddet til tuppen av langfingeren det samme; hodet fra haken til toppen av issen utgjør 1/8 ...»
Med navlen som sentrum lar Leonardo figuren innta to posisjoner innenfor en sirkel og et kvadrat. Da menneskekroppen for ham representerte det perfekte forholdet mellom ånd (symbolisert ved sirkelen) og materie (symbolisert ved kvadratet), har han villet uttrykke figurens ideelle og harmoniske proporsjoner på denne måten.
Av .

Vitruvius var en romersk arkitekt og militæringeniør som skrev det eldste kjente verket om arkitektur. Han levde i det første århundre fvt., og hans ti bøker har vært av grunnleggende betydning for senere arkitektur og arkitekturhistorie.

Som arkitekt er han mest kjent for sin basilika i Fanum Fortunae (Fano), men det er som forfatter han har hatt størst betydning, gjennom sitt verk De architectura (Om arkitektur) i ti bøker. Når vi skriver «ti bøker», innebærer det ti romerske bokruller, som i moderne utgaver av tekstene gjør det mulig å inkludere dem i en bok.

Tekstene hans tekster bærer preg av hans innsikt i både bygningshistorie, -funksjon og -konstruksjon. Han setter arkitekturen inn i en bred, kulturhistorisk kontekst, og refererer både til filosofer og til anekdoter. Bøkene er delt i mange underkapitler, slik at det er lett å finne frem.

Vitruvius var sterkt konservativ og hyllet prinsippene til hellenistiske arkitekter, særlig Hermogenes. Verkene til Hermogenes er i dag gått tapt, men Vitruvius' eget verk bygger en del på dem. Han benyttet også annen eldre litteratur. På grunn av sin konservative holdning fikk Vitruvius liten innflytelse på utviklingen av romersk arkitektur, men han fikk stor betydning for renessansens arkitekter, da hans bøker ble trykt i 1486. Den første illustrerte utgaven ble utgitt av Giocondo i 1511.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Vitruvius. The Ten Books on Architecture. Translated by Morris Hickey Morgan with 68 Illustrations, New York 1960 (1. utg. 1914).

Kommentarer (2)

skrev Knut A. Rosvold

Jeg lurer litt på om ikke Marcus Vitruvius Pollio heller levde i århundret før vår tidsregning, i artikkeen står det evt.

svarte Ida Scott

Hei Knut, Det har du rett i, jeg har endret det. Takk for kommentar! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg