Foto fra feiring av Holi Phagwa, 2020
Nesten alle de store verdensreligionene er representert i Surinam. Vel halvparten av befolkningen praktiserer kristendom, deretter er katolisisme og hinduisme største religioner. På bildet: Hinduer i Paramaribo som feirer Holi Phagwa.
Moské og synagoge
Det finnes et stort mangfold av religioner i Surinam. Til venstre på bildet er Keizerstraat-moskéen fra 1984, til høyre Neve Shalom-synagogen fra 1842. Mens det fortsatt finnes et stort tall muslimer i landet, har antallet jøder sunket til under 200.

Folketallet i Surinam ble i 2023 beregnet til 639 759. Befolkningen er sammensatt av mange etniske grupper, og gjenspeiler landets historie som nederlandsk koloni.

Den nyeste folketellinga i landet ble holdt i 2012, og opplyser at 27,4 prosent av befolkningen er av indisk avstamning, 21,7 prosent er maroner, 15,7 prosent er kreoler og 13,7 prosent er etterkommere av javanesere. Både maronene og kreolene er etterkommere av slavebundne afrikanere som ble brakt til Surinam av nederlandske og engelske kolonister; maronene er i hovedsak etterkommere av rømte slaver. Surinamere av indisk og javanesisk avstamning er etterkommere av folk som innvandret som kontraktstjenere fra 1870-åra av, etter at slaveriet var avskaffet. Videre er 13,4 prosent blandet, 7,6 prosent tilhører andre etniske grupper (for eksempel kinesere, urbefolkning og hvite), mens 0,6 prosent ikke angir etnisk bakgrunn. Urbefolkningen består av arawak-(karib)talende folkegrupper.

Utvandring på 1960- og 1970-tallet

I 1960- og 1970-årene opplevde landet en kraftig utvandringsbølge, hovedsakelig til Nederland. Drøyt 350 000 nederlandske innbyggere er enten født i Surinam eller har innvandringsbakgrunn derfra. Trass i en naturlig tilvekst i befolkningen på over to prosent, førte utvandringen til nedgang i folketallet. Fra og med 1980-åra har utvandringen avtatt fordi innvandringspolitikken i Nederland har blitt mer restriktiv, og det er blitt ny vekst i befolkningstallet i Surinam. Årlig befolkningstilvekst ble beregnet til 1,11 prosent i 2023. Forventet levealder er 76,5 år for kvinner og 68,9 år for menn. Ei kvinne føder gjennomsnittlig 1,91 barn.

Den gjennomsnittlige folketettheten er 3,9 innbyggere per kvadratkilometer, men bortsett fra i kystsonen med hovedstaden Paramaribo er landet svært tynt befolket. Store områder i sør er helt eller delvis ubebodde.

Religion

Sankt Peter og Paul (2014)
Surinamske katolikker i Sankt Peter og Paul-katedralen i april 2014.

Nesten alle de store verdensreligionene er representert i Surinam. Vel halvparten av befolkningen praktiserer kristendom: 23,6 prosent er protestanter, 21,6 prosent er katolikker, 1,2 prosent er Jehovas vitner og 3,2 prosent hører til andre kristne trossamfunn. Ellers er 22,3 prosent hinduer, 13,8 prosent muslimer, 1,8 prosent dyrker winti (en religion med afrikanske røtter) og 12,4 prosent dyrker andre religioner, er ateister eller oppgir ingen religion (2012). Jødene spilte en viktig rolle i Surinam i kolonitida, men den jødiske befolkningen sank i løpet av 1800-tallet som følge av utvandring og assimilasjon, og i dag er det svært få jøder i landet.

Språk

Paramaribo
Paramaribo er hovedstad og største by i Surinam. Her er gammelbyen i Paramaribo som står på UNESCOs verdensarvliste.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Nederlandsk er offisielt språk og er morsmål for om lag 60 prosent av landets befolkning, men det snakkes ellers mer enn 20 språk i landet. Etter nederlandsk er sranan tongo mest utbredt, dette er et kreolspråk med grunnlag i engelsk, nederlandsk og afrikanske språk, er morsmål for store deler av befolkningen og andrespråk for enda flere, og brukes i kommunikasjon mellom ulike etniske grupper. Engelsk og hindi brukes også i stor utstrekning. Den indiskættede befolkningen bruker i tillegg til hindi også sarnami til uformell kommunikasjon. Dette er en dialekt av hindi med røtter i østlige dialekter, og er nært beslektet med de variantene av hindi som brukes i nabolanda Guyana og Trinidad og Tobago.

Blant de andre språkene i landet er surinamsk-javanesisk, den kinesiske hakka-dialekten, urfolkspråk, både fra språkfamilien karib, som for eksempel kalin'a, trio og wayana, og arawak-språk, samt maronspråk som for eksempel saramakkansk, matuari, ndyuka og paramakkansk. I likhet med det mer utbredte sranan tongo er disse språka kreolspråk basert på både europeiske og afrikanske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Carlin, Eithne B. og Arends, Jacques, redaktører (2003): Atlas of the Languages of Suriname. Koninklijk Instituut Voor Taal Land. ISBN 978-9067181969

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg