Surinams befolkning

Folketallet ble i 2013 beregnet til 539 000 (Verdensbanken). I 1960- og 1970-årene opplevde Surinam en kraftig utvandringsbølge, hovedsakelig til Nederland. Til tross for en naturlig tilvekst i befolkningen på over 2 %, førte utvandringen til nedgang i folketallet. Fra og med 1980-årene har emigrasjonen avtatt på grunn av restriktiv innvandringspolitikk i Nederland, og det er blitt ny vekst. Årlig befolkningstilvekst er beregnet til 0,8 % (2000–2005). Forventet levealder for kvinner er 74,1 år og for menn 67,7 år.

Befolkningen er sammensatt av mange etniske grupper. Den dominerende folkegruppen er kreoler, en blanding av europeere, asiater og svarte. Disse utgjør ca. 30 % av befolkningen. Ellers er det mange asiater, særlig indere, pakistanere og indonesere som til sammen utgjør 52 % av befolkningen. Svarte utgjør 10 % av befolkningen. Urbefolkningen består av arawak-(karib)talende folkegrupper, som til sammen utgjør ca. 2 %.

Gjennomsnittlig folketetthet er 3,5 per km2, men bortsett fra kystsonen med hovedstaden Paramaribo, er landet svært tynt befolket. Store områder i sør er helt eller delvis ubebodde.

Religion

Nesten alle de store verdensreligionene er representert, først og fremst hinduisme (27,4 %), kristendom (48 %), islam (19,6 %) og tradisjonelle religioner (5 %). Det finnes en liten gruppe jøder.

Språk

Nederlandsk er offisielt språk. Engelsk og hindi brukes også i stor utstrekning. Pidginspråket sranan (sranantonga) med grunnlag i engelsk, nederlandsk og afrikanske språk benyttes i kommunikasjonen mellom de ulike folkegruppene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg