javanesisk

Artikkelstart

Javanesisk er et språk som hører til den indonesiske språkgruppen i den austronesiske språkfamilien. Blir talt av ca. 100 mill. mennesker på Sentral- og Øst-Java, Indonesia.

Faktaboks

Uttale
javanˈesisk

I et eldre stadium har javanesisk litterære tradisjoner tilbake til ca. 800-tallet. Dette såkalte gammeljavanesiske språket (også kalt kawi, egentlig et sanskritord for 'dikter, skald') var sterkt påvirket av sanskrit. En rik litteratur på dette språket, knyttet til de gammeljavanesiske fyrstehoffene, er blitt bevart gjennom avskrifter på Bali fra 1300-tallet til vår tid. Den omfatter blant annet religiøse og episke verker, i høy grad basert på indiske litterære motiver.

Også nyjavanesisk har en litterær tradisjon, den går tilbake til 1500-tallet. Javanesisk blir fortsatt brukt litterært, men det er i dag mer vanlig å skrive på nasjonalspråket Bahasa Indonesia.

Moderne javanesisk er særlig kjent for sine «språketasjer», det vil si at det finnes parallelle ord for flere hundre av de mest sentrale begrepene i språket, der valget av ord er avhengig av den sosiale status til den man snakker med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg