Paramaribo

Den gamle bykjernen i Paramaribo står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Paramaribo er hovedstad og største by i Surinam. Den ligger 15 kilometer ovenfor elven Surinams utløp i Atlanterhavet, og har om lag 250 000 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
paramarˈibo

Næringsliv

Paramaribo er landets økonomiske senter med størstedelen av industriproduksjonen, blant annet aluminiumverk, tre-, tekstil-, nærings- og nytelsesmiddelindustri.

Kultur

Byen har en del velbevart koloniarkitektur, blant annet presidentpalasset som ble restaurert i 1990-årene, men mye av den eldre bebyggelsen er preget av forfall. I 2002 ble den historiske bykjernen ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Katedralen fra 1885 er bygd i tre og er regnet som Amerikas største trebygning. Befolkningen er religiøst og etnisk sammensatt. Her finnes hindutempler, Karibias største moské og flere synagoger.

Historie

I 1651 ble Paramaribo hovedstad i den britiske kolonien Surinam, etter at den engelske guvernøren av Barbados hadde sendt over bosettere. Ved freden i Breda i 1667 var Paramaribo et av områdene som ble avstått til Nederland. Dette innledet perioden med nederlandsk kolonistyre, bare avbrutt av korte perioder med britisk kontroll (1799–1802 og 1804–1815). Byen vokste betraktelig etter andre verdenskrig, og i 1975 ble Paramaribo hovedstad i den selvstendige republikken Surinam.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg