Skole og utdanning i Bulgaria

Artikkelstart

Det er obligatorisk skolegang for alle i 8 år fra de er 7 år i Bulgaria. Den overveiende delen av barna går ett år i førskole, og om lag 60 % går i barnehage. Den videregående skole er gratis i offentlige skoler og er delt i to typer: allmennfaglige og yrkesfaglige.

I 1990-årene var det sterk vekst i antall studenter i høyere utdanning. Bulgaria har 92 høyere utdanningsinstitusjoner, av dem er 41 universiteter (5 private) og 51 høyskoler (2001). Det største og eldste universitetet er universitetet i Sofia, grunnlagt 1888. American College of Sofia er en internasjonal skole i Sofia etablert 1860.

Landet har hatt et godt utbygd skolesystem. Fra 1922 ble det innført 7 års gratis og obligatorisk skolegang med en nasjonal læreplan. Etter de omfattende politiske og økonomiske omveltningene i Bulgaria i 1989 er det skjedd store forandringer i utdanningssystemet. Nye utdanningslover ble vedtatt 1991. Fra å ha vært sterkt sentraldirigert og preget av den marxistisk-leninistiske ideologi, har skolesystemet blitt desentralisert og avpolitisert, og det er innført en høy grad av valgfrihet for elever og foreldre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg