Skole og utdanning i Bulgaria

Det er obligatorisk skolegang for alle i 8 år fra de er 7 år i Bulgaria. Den overveiende delen av barna går ett år i førskole, og om lag 60 % går i barnehage. Den videregående skole er gratis i offentlige skoler og er delt i to typer: allmennfaglige og yrkesfaglige.

I 1990-årene var det sterk vekst i antall studenter i høyere utdanning. Bulgaria har 92 høyere utdanningsinstitusjoner, av dem er 41 universiteter (5 private) og 51 høyskoler (2001). Det største og eldste universitetet er universitetet i Sofia, grunnlagt 1888. American College of Sofia er en internasjonal skole i Sofia etablert 1860.

Landet har hatt et godt utbygd skolesystem. Fra 1922 ble det innført 7 års gratis og obligatorisk skolegang med en nasjonal læreplan. Etter de omfattende politiske og økonomiske omveltningene i Bulgaria i 1989 er det skjedd store forandringer i utdanningssystemet. Nye utdanningslover ble vedtatt 1991. Fra å ha vært sterkt sentraldirigert og preget av den marxistisk-leninistiske ideologi, har skolesystemet blitt desentralisert og avpolitisert, og det er innført en høy grad av valgfrihet for elever og foreldre.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg