Ohrid

Ohrid er en i by i Nord-Makedonia, ved bredden av den nordøstlige delen av Ohridsjøen, 111 kilometer sørvest for Skopje. Byen har 54 908 innbyggere (2020). Ohridsjøen og området rundt sjøen, inkludert byen Ohrid, står på UNESCOs verdensarvliste.

Næringsliv og transport

Turisme er byens viktigste næringsvirksomhet. I Ohridsjøen fiskes det blant annet ørret. I fjellområdene utenfor byen drives det skogbruk. Nordvest for Ohrid er det en internasjonal flyplass.

Kultur og utdanning

Ohrid er ett av de viktigste kultursentra i Nord-Makedonia. Her er et amfiteater fra 100-tallet fvt. Borgen Samuel ble opprinnelig oppført på 300-tallet fvt. Borgen slik den er i dag, er i hovedsak fra det 10. og 11. århundre. I byen er det en rekke kirker. Katedralen St. Sophia ble bygd i det 11. århundre.

Nasjonalmuseet Ohrid er fra 1951 og har en samling med mer enn 800 ikoner fra det 12. til det 19. århundre. Tredve av ikonene er utstilt på et galleri i museumsdelen av St. Clement-kirken. I Ohrid arrangeres det årlige internasjonale festivaler for teater, musikk og kor.

Det er to universiteter i byen, herunder et eget universitet for informasjonsvitenskap og teknologi som ble etablert i 2008.

Historikk

Byen er kjent fra den tiden Filip 2 var konge av Makedonia (fra 359 til 336 fvt).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg