«Helgenene Kyrillos og Methodios holder det kyriliske alfabetet.»

Ikon fra Trojan-klosteret i Bulgaria av Zahari Zograf, 1848. Falt i det fri (Public domain)

Kyrillos og Methodios, slavernes apostler, to brødre av gresk nasjonalitet, begynte 863 å drive misjon blant de slaviske stammer i det østlige Mellom-Europa.

De skapte det gammel-slaviske kirkespråket kirkeslavisk på grunnlag av en sørslavisk dialekt fra omegnen av Saloniki, laget det slaviske alfabet glagolittisk og oversatte den romerske liturgi og store deler av Bibelen til kirkeslavisk.

Brødrene ble født i landsbyen Suho nord for Thessaloniki i det daværende Makedonia (nå Hellas). Kyrillos ble født i 826 eller 827. Han døde i 869 og ble begravd i Roma. Methodios ble født i 815. Etter Kyrillios' død ble han erkebiskop av Pannonia og virket som misjonær til sin død 885.

Brødrene Kyrillos og Methodios blir av de ortodokse kirkene sett på som «apostel-like». De ble minnet av de ortodokse kirkene lenge før vestkirken, men de har alltid blitt feiret i landene de misjonerte i. Deres minnedag er i dag Kyrillos' dødsdag 14. februar, og deres navn står i Martyrologium Romanum.

Pave Johannes Paul II utropte i 1980 Kyrillos og Methodios til Europas vernehelgener, sammen med Benedikt fra Nursia. Utnevnelsen ble regnet som et uttrykk for pavens ønske om at Kirken skulle «puste med to lunger», den østlige og den vestlige. Høsten 1999 ble også Katarina av Siena, Birgitta av Sverige og Edith Stein utnevnt til skytshelgener for Europa.

Kyrillos og Methodios er Europas vernehelgener (fra 1980); skytshelgen for alle slaviske folk (fra 1863); for Bøhmen, Morava, Bulgaria, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Slovenia og flere slaviske bispedømmer; for økumenikk og mot uvær. De regnes som slavernes apostler, er to av Bulgarias syv Apostler samt at de er apostler for Morava, Øvre Bøhmen, Schlesien, Khazaria, Kroatia, Tsjerkessia, Bulgaria, Bosnia, RusslandDalmatia, , Pannonia, Dacia, Kärnten, Kranjska og størstedelen av de slaviske folk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.