Nattverden

Freskomaleriet Nattverden viser Jesus og de tolv disiplene.

Nattverden
Av .

Disippel er en personlig elev og tilhenger av en som forkynner en religiøs lære. Ordet brukes særlig om tilhengerne til Jesus.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘elev, lærling’

Ordet disippel ble i eldre tid brukt generelt om en lærling eller elev. I moderne hverdagsspråk brukes disippel også om tilhengere av populærkulturelle stjerner eller andre lederskikkelser, ofte i en spøkefull tone.

Jesu disipler

Maria Magdalena (maleri fra rundt 1524)

Betegnelsen disippel blir i Det nye testamentet brukt langt videre enn betegnelsen apostel, og flere enn de tolv som Jesus valgte ut blir betegnet som disippel. Maria Magdalena var den fremste kvinnelige disippelen.

Maria Magdalena (maleri fra rundt 1524)
Av /Walters Art Museum.

Alle evangeliene forteller at Jesus spesielt valgte ut tolv menn som sine nærmeste disipler og siden sendte dem ut som apostler, det vil si utsendinger, for å forkynne budskapet om Guds rike.

Disippel og apostel

I dagligtale brukes «Jesu disipler» ofte ensbetydende med de tolv apostlene, men det er ikke grunnlag for dette i Det nye testamentet. Betegnelsen disippel blir brukt langt videre enn betegnelsen apostel.

Blant Jesu disipler var det for eksempel både kvinner og menn. Maria Magdalena spilte en viktig rolle blant kvinnene. I en viss forstand er alle som har Jesus som læremester Jesu disipler (jamfør den såkalte misjonsbefalingen i Matteusevangeliet kapittel 28, vers 19).

Fra midt på 100-tallet blir betegnelsen apostel hovedsakelig brukt om Jesu disipler og noen av de tidligste tilhengerne hans, deriblant Paulus som «hedningenes apostel». Men den blir også siden brukt om enkelte skikkelser i kristendommens senere historie, vanligvis i sammenheng med misjon, for eksempel om Ansgar som «Nordens apostel». Kirkefedrene kan dessuten omtale Maria Magdalena som «apostola apostolorum» («apostel til apostlene»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg