Byen Plovdiv er landets nest største by og et industrisentrum. Byen har en rekke ruiner fra antikken og fra middelalderen, bl.a. amfiteater og bymurer.

HAB. Begrenset gjenbruk

Folketallet i Bulgaria er beregnet til 7,51 mill. (2004). Den årlige befolkningstilveksten er negativ og ble for perioden 1991–2001 beregnet til –1,0 %. Fødsels- og dødsratene, henholdsvis 8 og 14, 3 per 1000 innb. (2003), er typiske for en relativt «gammel» befolkning, og aldersgruppen over 60 år er større enn den under 15 år (henholdsvis 17 % og 14,2 %). Byene har gjennomgående en større andel yngre mennesker enn landsbygda. Gjennomsnittlig forventet levealder (2003) er 75,6 år for kvinner og 68,3 år for menn.

Omkring 83 % av befolkningen er bulgarere. Den tyrkiske minoritet utgjør 9,5%, og er konsentrert til de nordøstlige deler av landet og de østlige deler av Rodopifjellene. Dessuten finnes det mindre grupper av sigøynere, makedonere, armenere, rumenere og jøder. Etter den annen verdenskrig forlot flere hundre tusen tyrkere landet. Også grupper av tsjekkere, slovaker, russere, armenere og jøder har emigrert.

Befolkningstettheten er ca. 67 personer per km2, med forholdsvis små regionale variasjoner. De tettest befolkede områdene er Donausletta, Sofia- og Maritsabekkenet og Burgaslavlandet. Bybefolkningen har økt raskt etter den annen verdenskrig. Største byer (2001): Sofia (1 096 389 innb.), Plovdiv (340 638 innb.), Varna (314 539 innb.) og Burgas (193 316 innb.).

Bulgarerne ble kristnet på 800-tallet, og sluttet seg til den ortodokse kirke. Allerede på 900-tallet ble den bulgarsk-ortodokse kirkes selvstendighet anerkjent. I 1953 ble kirken organisert som et patriarkat. Den ortodokse kirkes ledelse underordnet seg partiledelsen under kommunistregimet. Etter kommunistregimets fall og den nye grunnloven fra 1991, ble det innført full religionsfrihet i landet.

Flertallet av bulgarerne er tilsluttet den ortodokse kirke. Muslimene tilhører den største minoriteteten – dette er vesentlig tyrkerne, men det finnes også en bulgarsk muslimsk minoritet, pamakene.

Offisielt språk er bulgarsk, som er morsmål for ca. 85 % av befolkningen. Bulgarsk skrives med det kyrilliske alfabetet. Minoritetsspråk er tyrkisk, som er morsmål for ca. 10 % av befolkningen, makedonsk og sigøynerspråket romani.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.