Religion i Pakistan

Fredagsbønn i Makhabad Khan-moskeen i Peshawar. Pakistan er en islamsk stat med islamsk rettsvesen og bankvesen. Fra minaretene ropes de troende til bønn fem ganger daglig. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

På tross av landets etniske og språklige mangfold er 97 prosent av alle pakistanere muslimer, av disse er 10–15 prosent sjia-muslimer, mens det sunni-muslimske flertallet tilhører hanafi-lovskolen. Ikke-muslimske minoriteter inkluderer kristne (2 prosent), hinduer (1,8 prosent), parsere og andre mindre grupper som ahmadiyya.

De samme muslimske bevegelsene som preger resten av Sør-Asia er representert i Pakistan: Barelwi-bevegelsen dominerer i provinsene Punjab og Sindh hvor pirer (sufi-ledere) også er store landeiere. Den andre fløyen domineres av deobandi-bevegelsen og av retninger som er utgått fra denne.

Islamsk modernisme setter også sitt preg på pakistansk islam, og forfatteren og poeten Muhammad Iqbal (1876–1938) teller blant landets store religiøse skikkelser.

Historikk

Islam kom til det indiske subkontinentet på 700-tallet med arabiske handelsmenn, og ble fra 1000-tallet av utbredt av tyrkiske erobrere. Ikke minst ved sufi-brorskapenes virksomhet fikk islam solid fotfeste i befolkningen. Gjennom hele historien har perioder med konflikter mellom muslimer og hinduer vekslet med perioder preget av fredelig sameksistens; konfliktene mellom de to gruppene har likevel bestått og var medvirkende til delingen av India i en hinduistisk og en muslimsk del (Pakistan) i 1947.

Etter militærkuppet i 1977 startet en fundamentalistisk inspirert islamisering av rettsvesen, utdanningssystem og kulturliv, med streng kontroll av media. Islamiseringen skjerpet sosiale og ideologiske konflikter og rammet også medlemmer av religiøse minoritetsgrupper. I 1986 ble det vedtatt en lov som forbød «spott av profeten» med dødsstraff for den som finnes skyldig. I 1992 ble sharia (islamsk lov) erklært som grunnlag for landets rettssystem, dette skjerpet ytterligere konflikten mellom militante islamske grupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg