Muhammad Iqbal var en indisk  dikter og filosof. Han gikk inn for en egen muslimsk stat og regnes som Pakistans  nasjonaldikter og ideologiske far.

Iqbal tok akademiske studier i London og München. Han utgav diktsamlinger på persisk  og urdu  og filosofiske avhandlinger på engelsk, og gjorde seg til talsmann for et reformert islam, tilpasset den moderne tid. I 1930 foreslo han at en islamsk stat skulle opprettes nordvest i India, men tok avstand fra nasjonalisme  som han betraktet som den største synden i islam.

Iqbal forkastet tyngende tradisjoner og søkte tilbake til Koranens  ord. I motsetning til mystikerne  hevdet han at menneskets «selv» (khodi) skulle styrkes, ikke tilintetgjøres under Guds vilje. Iqbal var påvirket av Friedrich Nietzsche og Henri Bergson.

Til hans viktigste verker hører Selvets hemmelighet (1915), Ikke-selvets mysterium (1918) og Evighetens bok (1932). Østens budskap er et svar på Goethes West-östlicher Diwan. Hans beste dikt på urdu finnes i Karavaneklokkens klang (1924) og Gabriels vinger (1936).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.