Hanafi-skolen er en sunniislamsk lovskole, den største av de fire lovskolene. Hanafi-skolen omfatter to tredjedeler av verdens muslimer.

Skolen har navn etter Abu Hanifa (699–767), en fremstående jurist fra Kufa i Irak. Ingen skrifter er overlevert fra hans hånd, men to av de mest fremtredende av hans elever, Abu Yusuf og Hasan al-Shaybani (d. 804), skrev juridiske verk som fortsatt studeres.

Prinsipper

Lovskoler, madhhab på arabisk, preges av grunnleggerens prinsipper for tolkning av Koranen og tradisjonen, og speiler også lokale rettsoppfatninger. I de første århundrene var hanafi-skolen kjent for liberale standpunkter, og skolens lærde utmerket seg ved å anvende logiske resonnementer med særlig vekt på analogiprinsippet, qiyas. Senere ble skolen også kjent for sine juridiske strategier, hiyal, som alltid gjorde det mulig å ta hensyn til lovens bokstav, uten å gi avkall på det som til enhver tid var den gunstigste løsningen på et juridisk problem.

Utbredelse

En viktig grunn til den store utbredelsen var skolens status som abbaside-kalifatets lovskole (før 1258), senere som Det osmanske rikets offisielle lovskole, noe som førte til at hanafi-skolen ble innført i alle tyrkisk dominerte områder. I dagens Tyrkia, som offisielt følger sekulær lovgivning, er hanafi-skolens forordninger begrenset til rituelle spørsmål, for eksempel reglene for bønnen. Men skolen regulerer både privatsrettslige og rituelle forhold for muslimer på Balkan, i Kaukasus, deler av Afghanistan og store deler av Pakistan, India, de sentral-asiatiske republikker og i Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg