ahmadiyya

Baitun Nasr moské, også kjent som Furuset moske, Oslo
Baitun Nasr moské - Furuset moské av . CC BY 3.0

Nor moské - villa på Frogner i Oslo som ble innredet som moské

Nor moské av . NLOD (Norsk lisens for offentlige data)

Ahmadiyya, religiøs bevegelse med bakgrunn i islam. Dannet av Mirza Ghulam Ahmad (1835–1908) i Qadian, India. Han etterlot seg et stort antall skrifter; det mest omfattende er et kommentarverk til Koranen. Grunnla tidsskriftet Review of Religions, som fortsatt er bevegelsens viktigste engelskspråklige organ. I 1889 hevdet han å ha mottatt en åpenbaring, og gjorde krav på å være en ikke-lovgivende profet, den lovede Messias og Mahdi, samt å være en inkarnasjon av hinduguden Vishnu. At det skulle være en profet etter Muhammad var uakseptabelt for ortodokse muslimer, og hans krav om profetverdighet ble avvist.

Faktaboks

Uttale
ahmadˈiyya

Etter grunnleggerens død ble bevegelsen splittet i to grener.

Den moderate grenen har hovedsete i Lahore, Pakistan. Grenen hevder at Mirza Ghulam Ahmad aldri gjorde krav på profetverdighet, men var en fornyer av islam.

Qadiani-gruppen er langt større og mer innflytelsesrik. Den ser grunnleggeren både som profet og fornyer. 1947 ble Qadiani-gruppens hovedsete flyttet til Rabwah i Pakistan, senere til London på grunn av dens store problemer i Pakistan. 1891 kom den første fatwa (islamsk juridisk uttalelse) som erklærte Ahmadiyya for kjettersk; i Pakistan ble utelukkelsen fra det islamske fellesskapet proklamert 1974, og stadfestet ved lov 1984. I Pakistan tillates ikke Ahmadiyya-tilhengere å kalle seg muslimer, bygge moskeer, foreta pilgrimsferder til Mekka og så videre.

Ahmadiyya, som i dag har omkring 10 millioner tilhengere, har drevet en iherdig misjonsvirksomhet i alle verdensdeler, og mange medlemmer er vervet i afrikanske land. Bevegelsen, som kom til Norge mot slutten av 1950-årene, har fått enkelte norske konvertitter, men flertallet består av pakistanske innvandrere. I 1980 kjøpte Ahmadiyya-menigheten en villa på Frogner i Oslo som ble innredet som moské (Nor moské), og bygget i 2009 en moské på Furuset i Oslo, også kjent som Furusetmoské på folkemunne. Ahmadiyya har ca. 1500 medlemmer i Norge, de fleste bor i Oslo eller Østlandsområdet.

Litteratur

  • Ahmad, Hazrat Mirza Ghulam: Islamske grunntanker : den lovede Messias og Mahdi, grunnlegger av Ahmadiyya-bevegelsen i Islam, 1994, isbn 82-90845-14-6, Finn boken
  • Ahmad, Hazrat Mirza Tahir: Islams svar på vår tids spørsmål, 1993, isbn 82-90845-13-8, Finn boken
  • Gualtieri, Antonio R. : Conscience and Coercion : Ahmadi Muslims and Orthodoxy in Pakistan, 1989
  • Heistø, Rigmor, red.: Dette tror vi, 2. utg., 1997, 13-20, isbn 82-7886-014-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg