ahmadiyya

Nor moské - villa på Frogner i Oslo som ble innredet som moské

Baitun Nasr moské, også kjent som Furuset moske, Oslo
Mirza Ghulam Ahmad, ca 1897
Av .

Artikkelstart

Ahmadiyya, religiøs bevegelse med bakgrunn i islam. Dannet av Mirza Ghulam Ahmad (1835–1908) i Qadian, India. Han etterlot seg et stort antall skrifter; det mest omfattende er et kommentarverk til Koranen.

Faktaboks

Uttale
ahmadˈiyya

Mirza Ghulam Ahmad grunnla også tidsskriftet Review of Religions, som fortsatt er bevegelsens viktigste engelskspråklige organ. I 1889 hevdet han å ha mottatt en åpenbaring, og gjorde krav på å være en ikke-lovgivende profet, den lovede Messias og Mahdi, samt å være en inkarnasjon av hinduguden Vishnu. At det skulle være en profet etter Muhammad var uakseptabelt for ortodokse muslimer, og hans krav om profetverdighet ble avvist.

I 1891 kom den første fatwa (islamsk juridisk uttalelse) som erklærte Ahmadiyya for kjettersk; i Pakistan ble utelukkelsen fra det islamske fellesskapet proklamert i 1974, og stadfestet ved lov i 1984. I Pakistan tillates ikke ahmadiyya-tilhengere å kalle seg muslimer, bygge moskeer, foreta pilgrimsferder til Mekka og så videre.

Grener

Etter grunnleggerens død ble bevegelsen splittet i to grener.

Den moderate grenen har hovedsete i Lahore, Pakistan. Grenen hevder at Mirza Ghulam Ahmad aldri gjorde krav på profetverdighet, men var en fornyer av islam.

Qadiani-gruppen er langt større og mer innflytelsesrik. Den ser grunnleggeren både som profet og fornyer. 1947 ble Qadiani-gruppens hovedsete flyttet til Rabwah i Pakistan, senere til London på grunn av dens store problemer i Pakistan.

Virksomhet

Ahmadiyya, som i dag har omkring 10 millioner tilhengere, har drevet en iherdig misjonsvirksomhet i alle verdensdeler, og mange medlemmer er vervet i afrikanske land. Bevegelsen, som kom til Norge mot slutten av 1950-årene, har fått enkelte norske konvertitter, men flertallet består av pakistanske innvandrere.

I 1980 kjøpte Ahmadiyya-menigheten en villa på Frogner i Oslo som ble innredet som moské (Nor moské), og bygget i 2010 en moské på Furuset i Oslo, også kjent som Furusetmoskéen på folkemunne.

Ahmadiyya har ca. 1700 medlemmer i Norge, de fleste bor i Oslo eller Østlandsområdet.

Litteratur

  • Ahmad, Hazrat Mirza Ghulam: Islamske grunntanker : den lovede Messias og Mahdi, grunnlegger av Ahmadiyya-bevegelsen i Islam, 1994, isbn 82-90845-14-6, Finn boken
  • Ahmad, Hazrat Mirza Tahir: Islams svar på vår tids spørsmål, 1993, isbn 82-90845-13-8, Finn boken
  • Gualtieri, Antonio R. : Conscience and Coercion : Ahmadi Muslims and Orthodoxy in Pakistan, 1989
  • Heistø, Rigmor, red.: Dette tror vi, 2. utg., 1997, 13-20, isbn 82-7886-014-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg