Pakistans politiske system

Soldater holder vakt utenfor Pakistans nasjonalforsamling i Islamabad, som har vært hovedstad siden 1970. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Pakistans president Arif Alvi under et intervju i Istanbul i august 2021. Alvi, født i 1949, er sammen med den nåværende statsministeren Imran Khan en av grunnleggerne av partiet Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI).
Av /Abaca/NTB.

Artikkelstart

Pakistan er ifølge grunnloven av 1973 en islamsk republikk innen Samveldet av nasjoner. Landet er et presidentstyrt regime, hvor statssjefen velges for en periode på fem år. Den lovgivende forsamling omfatter nasjonalforsamlingen og senatet.

Pakistan er en føderal stat, inndelt i fire provinser; Balutsjistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab og Sindh.

Det militære har generelt en sterk stilling i landet og i tider med militærstyre har landets grunnlov i perioder vært suspendert og/eller vært gjenstand for endringer.

Forfatning og politisk system

Pakistans parlamentarisk-demokratiske forfatning av 1973 ble suspendert i 1977, revidert i 1985, suspendert igjen i 1999 og revidert på nytt i 2003. Ifølge grunnloven er Pakistan et presidentstyrt regime, hvor presidenten velges av et kollegium bestående av folkevalgte i nasjonalforsamlingen, senatet og provinsforsamlingene, for en periode på fem år. Regjeringen er ansvarlig overfor presidenten, som har avgjørende fullmakter i lovgivningsspørsmål. Presidentens makt ble utvidet i forfatningen av 2003.

Den lovgivende forsamling omfatter nasjonalforsamlingen (342 medlemmer) og senatet (100 medlemmer, 88 valgt fra provinsene og 12 utnevnt av nasjonalforsamlingen og hovedstadsområdet).

Nasjonalforsamlingen Majlis-e-Shura velges for fire år. Ti av plassene er reservert religiøse minoriteter og 60 plasser er reservert kvinner. Senatet velges for seks år, og en tredel skiftes ut annethvert år. Det militære har en sterk stilling i Pakistan, som hadde militærstyre i 1977–1985 og i 1999–2002. Pakistans grunnlov forutsetter en islamsk stat, og mange av landets stridsspørsmål er knyttet til hvilken islamsk retning som skal være dominerende.

Administrativ inndeling

Pakistan er en føderal stat, inndelt i fire provinser, hver ledet av en presidentutpekt guvernør som igjen er assistert av valgte provinsråd. I tillegg til provinsene er det et eget hovedstadsområde. Den pakistanske delen av Kashmir består av to administrative enheter. Provinsene er inndelt i divisjoner, styrt av kommisjonærer, utpekt av presidenten. På lavere nivåer, distrikter og lignende, styrer visekommisjonærer som er ansvarlige overfor provinsregjeringene. Det er betydelige regionale spenninger i landet.

Rettsvesen

Lovverket er preget både av engelske forbilder og islamsk lov. Høyesterettsdommerne blir utnevnt av presidenten. Siden 1990-årene er det tradisjonelle domstolsvesenet supplert og delvis skjøvet til side til fordel for islamske domstoler (sharia-domstoler). I 1998 ble det vedtatt å gå fullstendig over til islamsk lov, men vedtaket ble ikke godkjent av Senatet. Landet har også et separat militært domstolssystem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg