Faktaboks

Også kjent som

Balochistan, Baluchistan

Balutsjistan er en provins i den sørvestlige delen av Pakistan. Provinsen ligger mellom Iran, Afghanistan, provinsen Sindh og Indiahavet. Den har et areal på 347 190 kvadratkilometer med 12 344 739 innbyggere (2017). Hovedstad er Quetta med 1 001 205 innbyggere (2017).

Natur

Fra den lite innskårne kysten hever landet seg terrasseformet opp til en tørr høyslette, i nord delvis oppfylt av store myrer, i vest en ren ørken, det gamle Gedrosia. Over høysletten løper parallelle fjellkjeder, Brahuifjellene, som forener seg i landskapet Jalawan og her når en høyde av nesten 3300 meter over havet. Over dette fjellsystem fører Bolanpasset med jernbane fra Indusdalen til Quetta. Lenger nord, langs østgrensen, går Sulaimanfjellene som er gjennomskåret av dype daler. Den indre delen av landskapet er uten avløp. Elvene munner ut i store myrer eller saltsjøer.

Jordskjelv

Balutsjistan ligger der de indiske og eurasiske tektoniske platene møtes, som gjør at området er utsatt for jordskjelv. Siste jordskjelv rammet i oktober 2021 med styrke 5,7 da bygninger raste sammen og flere mennesker ble drept. Provinsen ble rammet av et jordskjelv med styrke 7,8 Mw i september 2013 som gjorde store materielle skader og flere hundre mennesker ble drept. Et jordskjelv i 2005 med styrke 7,6 Mw tok 73 000 menneskeliv og gjorde mer enn en million mennesker hjemløse.

Befolkning

Innbyggerne er dels iranske balutsjere, dels brahuier, som er beslektet med dravidene på Deccan, og pathaner (afghaner). I sørvest og vest bor persere. De fleste er sunnittiske muslimer.

Næringsliv

Jordbruket er avhengig av kunstvanning med dyrking av dadler, hvete og frukt. Feavl er viktigste næringsvei, og drives mye av nomader og halvnomader som holder sau, geiter og kameler. I provinsen er det betydelige mineralforekomster, blant annet krom, olje, naturgass og kull.

Historie

Balutsjistan kom under britisk overhøyhet i 1876–1891. Norddelen dannet provinsen Balutsjistan (137 000 kvadratkilometer), mens sørdelen omfattet fire fyrstestater: Kalat, Mekran, Las Bela og Kharan. Havnebyen Gwadar tilhørte Oman til 1958. Den nåværende provinsen ble opprettet i 1970.

Pakistan foretok fem tester av atomvåpen i Ras Koh Hills i distriktet Chagai i Balutsjistan 28. mai 1998 og erklærte seg deretter som en atommakt.

Opprør i Balutsjistan

Siden Pakistan ble en selvstendig stat i 1947 har det vært etnisk og nasjonalistisk uro i Balutsjistan, som domineres av selvrådige klaner som har satt seg opp mot sentralstyret i Islamabad. Dette har blant annet sammenheng med at befolkningen her ønsker større kontroll med provinsens rike naturrrssurser. Opprøret blusset kraftig opp i 2005. Under omfattende gerilja og sabotasje ble Pakistans største gasskraftverk påført store skader. Sprengning av gassrørledninger og kraftoverføringslinjer førte også til mangel på elektrisitet i flere pakistanske byer. I perioden fra 2006 til 2010 ble mer enn 1600 personer drept i ulike aksjoner og væpnete sammenstøt mellom balutsjere og Pakistans politi/militært personell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Hafeez Baloch

Jeg syns det er urettferdig å kale Balochistan en provins, et del av et land. Balochistan aldri vært et del av pakistan. pakistan occuperte Balochistan av militær makt og fra den dagen kjemper Balocherene for sin frihet ,for independet Balochistan.I dag situvasjonen i Balochistan blitt enda vare , tusen av Balochiske studenter ble bortført til hemmelige pengseler ingen vet hvor de er ,lever eller død, og mange unge og gamle kvinner også ble bortført av pakistansk agencis, aldren fra 8 til 60. og vi hørt at de bruker kvinnene som sex slaveri. http://www.ahrchk.net/statements/mainfile.php/2010statements/2395/ read this.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Jeg tror nok Baluchistan er internasjonalt anerkjent som del av Pakistan, og da kan vi vanskelig skrive noe annet. Vi bestreber oss på å skrive det som er riktig, og ikke om hvorvidt det korrekte er urettferdig eller ikke. Også FN-kilder plasserer Baluchistan innenfor Pakistans grenser. Artikkelen bør imidlertid supplere med en del mer detaljer, bl.a. om de forhold du tar opp. Takk for innspillet! Vennlig hilsenKirsten Halvoresen (geo.red).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg