Balutsjistan – provins i Pakistan

Også kalt Balochistan, provins i sørvestlige Pakistan, ligger mellom Iran, Afghanistan, provinsen Sind og Indiske hav; 347 190 km2 med 6 565 900 innb. (1998). Hovedstad: Quetta.

Fra den lite innskårne kysten hever landet seg terrasseformet opp til en tørr høyslette, i nord delvis oppfylt av store myrer, i vest en ren ørken, det gamle Gedrosia. Over høysletten løper parallelle fjellkjeder, Brahuifjellene, som forener seg i landskapet Jalawan og her når en høyde av nesten 3300 moh. Over dette fjellsystem fører Bolanpasset med jernbane fra Indusdalen til Quetta. Lenger nord, langs østgrensen, går Sulaimanfjellene som er gjennomskåret av dype daler. Den indre delen av landskapet er uten avløp. Elvene munner ut i store myrer eller saltsjøer. Provinsen ble rammet av et jordskjelv med styrke 7,8 september 2013 som gjorde store materielle skader og flere hundre mennesker ble drept. Et jordskjelv i 2005 med styrke 7,6 tok 73 000 menneskeliv og gjorde mer enn en million mennesker hjemløse.

Innbyggerne er dels iranske balutsjere, dels brahuier, som er beslektet med dravidene på Deccan, og pathaner (afghaner). I sørvest og vest bor persere. De fleste er sunnittiske muslimer.

Åkerbruket er henvist til kunstvanning med dyrking av dadler, hvete og frukt. Feavl er viktigste næringsvei, og drives mye av nomader og halvnomader som holder sau, geiter og kameler. Betydelige mineralforekomster, bl.a. krom, olje, naturgass og kull.

Baluchistan kom under britisk overhøyhet 1876–91. Norddelen dannet provinsen Baluchistan (137 000 km2), mens sørdelen omfattet fire fyrstestater: Kalat, Mekran, Las Bela og Kharan. Havnebyen Gwadar tilhørte Oman til 1958. Den nåværende provinsen ble opprettet 1970. Testfelt for kjernefysiske våpen i Chagai Hills. En serie kjernefysiske prøvesprengninger ble gjennomført her i mai 1998.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. mars 2010 skrev Hafeez Baloch

Jeg syns det er urettferdig å kale Balochistan en provins, et del av et land. Balochistan aldri vært et del av pakistan. pakistan occuperte Balochistan av militær makt og fra den dagen kjemper Balocherene for sin frihet ,for independet Balochistan.

I dag situvasjonen i Balochistan blitt enda vare , tusen av Balochiske studenter ble bortført til hemmelige pengseler ingen vet hvor de er ,lever eller død, og mange unge og gamle kvinner også ble bortført av pakistansk agencis, aldren fra 8 til 60. og vi hørt at de bruker kvinnene som sex slaveri.http://www.ahrchk.net/statements/mainfile.php/2010statements/2395/ read this.

26. mars 2010 svarte Redaksjonen for geografi 2005-2007


Jeg tror nok Baluchistan er internasjonalt anerkjent som del av Pakistan, og da kan vi vanskelig skrive noe annet. Vi bestreber oss på å skrive det som er riktig, og ikke om hvorvidt det korrekte er urettferdig eller ikke. Også FN-kilder plasserer Baluchistan innenfor Pakistans grenser. Artikkelen bør imidlertid supplere med en del mer detaljer, bl.a. om de forhold du tar opp. Takk for innspillet!

Vennlig hilsen

Kirsten Halvoresen (geo.red).

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.