Pakistans befolkning

Den gamle bydelen i Lahore, med bygninger som tilhører byens festning i forgrunnen, og Badshahi-moskeen fra 1670-årene i bakgrunnen. Byen er hovedstaden i provinsen Punjab, som mange av de pakistanske innvandrerne i Norge kommer fra. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Trafikkert gate i Rawalpindi, nabobyen til Islamabad. Ved siden av busser og biler er rickshawer vanlige fremkomstmidler. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet i Pakistan er beregnet til 192,3 millioner (2011) og årlig befolkningstilvekst i perioden 1990–2010 er beregnet til 2,2 prosent. Gjennomsnittlig levealder er 67 år for kvinner og 65 år for menn.

Fødselstallene har i senere år vist en svak nedgang. Når befolkningstilveksten ikke reduseres like mye, skyldes dette synkende dødelighet. Landets offentlige helsesystem er dårlig utbygget, med blant annet høy barnedødelighet som følge.

De største byene er Karachi (om lag 21,1 million innbyggere), Lahore (5,1 millioner), Faisalabad (2,0 millioner), Rawalpindi (1,4 millioner) og Multan (1,2 millioner). Befolkningen i hovedstaden Islamabad er beregnet til vel 1,365 millioner innbyggere (FN, 2015).

Punjaber utgjør nær halvparten av landets befolkning, mens 17 prosent er pashtunere og 14 prosent er sindhier. Rupi er Pakistans valuta, og en rupi er 100 paisa. Urdu og engelsk er landets offisielle språk.

Den etniske sammensetningen av befolkningen i Pakistan er svært kompleks, noe som i første rekke skyldes de mange bølger av innvandring i førhistorisk og tidlig historisk tid. Over halvparten av befolkningen utgjøres i dag av panjabi-talende, de fleste livnærer seg som bønder i Punjab. Andre hovedgrupper er sindhi i sør (de fleste bønder), urdutalende, som utgjør størstedelen av landets politiske elite, samt pashtuner, som i stor grad er organisert i stammer og lever i territoriet Tribal Areas, i nordvest langs grensen mot Afghanistan. En del bor også i sørvest, i Baluchistan, hvor de andre større gruppene er balutsjere og brahui.

Pakistan har mange år tatt i mot et stort antall flyktninger fra Afghanistan; i 2006 var det cirka 3 millioner afghanske flyktninger i landet, de aller fleste i North-West Frontier Province. Antallet er påfølgende år redusert, men fortsatt bor et stort antall afghanere på pakistansk side av grensen, permanent eller i kortere perioder.

Folketettheten var i 2011 231 per kvadratkilometer, med store variasjoner, fra det folkerike Punjab til det tynt befolkede Baluchistan. Vel en tredel av befolkningen bor i byer.

Siden 1968 har det vært en jevn strøm av pakistanere til Norge. De langt fleste har slått seg ned og blitt integrert i det norske samfunn. I 2012 levde om lag 36 000 med pakistansk bakgrunn i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg