Folketallet i Pakistan er beregnet til 192,3 millioner (2011), årlig befolkningstilvekst 1990-2010 til 2,2 pst. og gjennomsnittlig levealder er 67 år for kvinner og 65 år for menn. Fødselstallene har i senere år vist en svak nedgang. Når befolkningstilveksten ikke reduseres like mye, skyldes dette synkende dødelighet. Landets offentlige helsesystem er dårlig utbygget, med blant annet høy barnedødelighet som følge.

De største byene er Karachi (om lag 21,1 million innbyggere), Lahore (5,1 millioner), Faisalabad  (2,0 millioner), Rawalpindi (1,4 millioner) og Multan (1,2 millioner). Befolkningen i hovedstaden Islamabad er beregnet til vel 1,365 millioner innbyggere (FN, 2015).

Punjaber utgjør nær halvparten av landets befolkning, mens 17 prosent er pashtunere og 14 prosent er sindhier. Rupi er Pakistans valuta, og en rupi er 100 paisa. Urdu og engelsk er landets offisielle språk.

Den etniske sammensetningen av befolkningen i Pakistan er svært kompleks, noe som i første rekke skyldes de mange bølger av innvandring i førhistorisk og tidlig historisk tid. Over halvparten av befolkningen utgjøres i dag av panjabi-talende, de fleste livnærer seg som bønder i Punjab. Andre hovedgrupper er sindhi i sør (de fleste bønder), urdutalende, som utgjør størstedelen av landets politiske elite, samt pashtuner, som i stor grad er organisert i stammer og lever i territoriet Tribal Areas, i nordvest langs grensen mot Afghanistan. En del bor også i sørvest, i Baluchistan, hvor de andre større gruppene er balutsjere og brahui. Pakistan har mange år tatt i mot et stort antall flyktninger fra Afghanistan; i 2006 var det ca. 3 mill. afghanske flyktninger i landet, de aller fleste i North-West Frontier Province. Antallet er påfølgende år reduseret, men fortsatt bor et stort antall afghanere på pakistansk side av grensen, permanent eller i kortere perioder.

Folketettheten var i 2011 231 pr km2, med store variasjoner, fra det folkerike Punjab til det tynt befolkede Baluchistan. Vel en tredel av befolkningen bor i byer.

Siden 1968 har det vært en jevn strøm av pakistanene til Norge. de langt fleste har slått seg ned og blitt interert i det norske samfunn. I 2012 levde om lag 36 000 med pakistansk bakgrunn i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.