Oxfam International

Artikkelstart

Oxfam International er en internasjonal ikke-statlig paraplyorganisasjon som arbeider for å motvirke fattigdom, lidelse og nød verden over. Organisasjonen ble opprettet i 1995 i Oxford i Storbritannia og har hovedsete i Nairobi i Kenya.

Bakgrunn

Oxfam International sprang ut av den britiske organisasjonen Oxfam (stiftet i 1942) for å hjelpe kvinner og barn i hungersnød i Hellas under andre verdenskrig. Etter at stadig flere Oxfam-organisasjoner dukket opp i flere land for å drive med lignende hjelpearbeid, ble den internasjonale paraplyorganisasjonen for Oxfam-organisasjoner opprettet. Organisasjonen består av 19 nasjonale Oxfam-organisasjoner som driver med hjelpearbeid i mer enn 90 land.

Formål

Oxfam International har som hovedformål å styrke og effektivisere det internasjonale hjelpearbeidet mellom de nasjonale Oxfam-organisasjonene. Disse deler et sett med felles grunnleggende målsettinger: å motarbeide fattigdom og lidelse ethvert sted i verden uavhengig av etnisitet, kjønn eller politisk tilhørighet, å undersøke og forstå de underliggende årsakene til fattigdom, å spre kunnskap om fattigdom og ulikhet, å kommunisere mulige løsninger overfor myndigheter og maktpersoner i samfunnet, og å styrke det internasjonale samarbeidet mellom alle som ønsker å motarbeide større ulikhet i verden.

Organisasjon

Oxfam International består av de nasjonale Oxfam-organisasjonene ledet av et internasjonalt sekretariat. Det internasjonale sekretariatet har hovedkontor i Nairobi i Kenya, og de 19 nasjonale Oxfam-organisasjonene ligger i Amerika, Australia, Belgia, Brasil, Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Hongkong, India, Spania, Irland, Italia, Mexico, New Zealand, Nederland, Québec og Sør-Afrika. Den tyrkiske organisasjonen KEDV, som arbeider for kvinnelige tyrkiske arbeideres rettigheter, er også tilknyttet Oxfam International. De nasjonale organisasjonene har et uavhengig styre, men arbeider alle sammen for de samme grunnleggende målsettingene definert av det internasjonale sekretariatet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg