geometrisk stil

Vase fra rundt 800–775 fvt. Den fullt utviklede geometriske stilen har et rikt repertoar av figurer som er dekorativt ordnet i friser. Dyre- og menneskefigurer er tegnet i silhuett.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Geometrisk stil var den dominerende retningen i gresk kunst cirka 1000–700 fvt. Størsteparten av den bevarte produksjonen består av vaser, og deres dekor har gitt perioden navn.

Faktaboks

Uttale
geomˈetrisk stil

De protogeometriske vasene fra 900-tallet domineres av hel- og halvsirkler som alternerer med bredere og smalere horisontale bånd. Den fullt utviklede geometriske stilen har et rikt repertoar av romber, trekanter, hakekors, meanderborder og så videre, som er dekorativt ordnet i friser.

Også dyre- og menneskefigurer forekommer. Disse er malt i silhuett. Periodens skulptur består av små statuetter i bronse eller leire, sistnevnte ofte påsatt vaser som håndtak og lignende, i en abstrahert stil som ligner den man finner i vasemaleriets figurer. Mot slutten av 700-tallet begynner den geometriske stilen å degenerere og erstattes gradvis av den orientaliserende stilen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg