Geometrisk mønster
Vase fra rundt 800–775 fvt. Den fullt utviklede geometriske stilen har et rikt repertoar av figurer som er dekorativt ordnet i friser. Dyre- og menneskefigurer er tegnet i silhuett.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Geometrisk stil var den dominerende retningen i gresk kunst cirka 1000–700 fvt. Størsteparten av den bevarte produksjonen består av vaser, og deres dekor har gitt perioden navn.

Faktaboks

Uttale
geomˈetrisk stil

De protogeometriske vasene fra 900-tallet domineres av hel- og halvsirkler som alternerer med bredere og smalere horisontale bånd. Den fullt utviklede geometriske stilen har et rikt repertoar av romber, trekanter, hakekors, meanderborder og så videre, som er dekorativt ordnet i friser.

Også dyre- og menneskefigurer forekommer. Disse er malt i silhuett. Periodens skulptur består av små statuetter i bronse eller leire, sistnevnte ofte påsatt vaser som håndtak og lignende, i en abstrahert stil som ligner den man finner i vasemaleriets figurer. Mot slutten av 700-tallet begynner den geometriske stilen å degenerere og erstattes gradvis av den orientaliserende stilen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg