Universitetets oldsaksamling, norsk museum, holder til i Historisk museum i Oslo, fra 1999 del av Kulturhistorisk museum. Skole- og publikumstjeneste.

Steinalderavdelingen viser råstoffer og redskap, våpen, kokekar og helleristninger. Avdelingen for bronsealderen omfatter blant annet smykker og våpen. Avdelingen for eldre jernalder og folkevandringstiden forteller om utvinning og bruk av jern og om gravskikker, gårdsanlegg, bygdeborger, gravrøyser, steinsettinger, importert farget glass, smykker og de første runesteinene. I skattkammeret er de mest verdifulle funnene av sølv og gull samlet. Avdelingen for vikingtid belyser næringsveier og dagligliv gjennom tekst og gjenstander. Middelalderavdelingen belyser det verdslige og kirkelige liv i Norge. Blikkfanget er de utskårne stavkirkeportalene og treskulpturene. Også utstilt er to runesteiner, Alstadsteinen fra Toten og Dynnasteinen fra Hadeland (begge fra omkring år 1000). I en egen sal vises kirkekunst og det fargerike taket fra den nedrevne Ål stavkirke.

I 1811 tok Det kongelige Selskap for Norges Vel initiativet til opprettelsen av den såkalte Antiquitetscommissionen. En del antikviteter ble innsamlet og gitt Universitetet i 1823. Dette kom til å danne kjernen i den samlingen som siden ble opprettet. Oldsaksamlingens bibliotek har siden bygd opp en stor samling av bøker og periodika til lesesalbruk. Runearkivet har arbeidet med å registrere alle norske runeinnskrifter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.