Faktaboks

Halvdan Svarte

Halfdan Svarte

Levetid - kommentar
levde på 800-tallet, fødsels- og dødsår ukjent
Virke
Østnorsk småkonge
Familie

Foreldre: Gudrød Veidekonge og Åsa, datter av Agder-kongen Harald Granraude.

Ifølge sen tradisjon gift 1) med Ragnhild, datter av kong Harald Gullskjegg i Sogn, 2) med Ragnhild, datter av Sigurd Hjort; i eldre tradisjon antakelig bare ett ekteskap (det første).

Far til Harald 1 Hårfagre; halvbror av Olav Geirstad-alv.

Halvdan Svarte drukner i Røykenvik
Halvdan Svarte går gjennom isen på Randsfjorden. Erik Werenskiolds illustrasjon til Snorres Halvdan Svartes saga.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Halvdan Svarte var en norsk småkonge som levde på 800-tallet, mest kjent som Harald Hårfagres far. Nesten alt vi vet om ham stammer fra tradisjonen som ble nedskrevet av Snorre og andre islendinger på 1100- og 1200-tallet.

Sagaens opplysninger om Halvdan er delvis sagnaktige og ofte motstridende. Men sagaene samstemmer om at han, gjennom sin far Gudrød Veidekonge, tilhørte den norske gren av Ynglingeætten, en kongeætt som skal ha hatt herredømme over Vestfold og Vest-Opplandene. Det er også samsvar i sagaene om at han var far til Harald Hårfagre og at han endte sitt liv da han kjørte gjennom isen på Randsfjorden. Halvdans og Haralds tilknytning til småkongene i Vestfold er imidlertid blitt benektet i nyere forskning (se Gudrød den gjeve Veidekonge).

Etter Halvdans død ble det ifølge sagatradisjonen reist hauger over ham både i Skiringssal i Vestfold, på Stein på Ringerike og på TingelstadHadeland (Halvdanshaugen). Dette ble gjort for at man skulle få del i hans årsælhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg