Armenias hovedstad Jerevan med fjellet Ararat i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jerevan er hovedstad i Armenia. Byen ligger rundt 20 kilometer fra grensen mot Tyrkia, ved elven Rasdan, rundt 1000 meter over havet, og har 1 086 000 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
jerevˈan
Også kjent som
Erevan, Yerevan

Kultur og næringsliv

Jerevan er et viktig administrativt og kulturelt senter. Byen har betydelig industri, med blant annet produksjon av kjemikalier, syntetisk gummi, bil- og traktordeler, maskiner, aluminium med mer.

Jerevan er sete for armensk statsuniversitet (1920), konservatorium, museer, opera, teatre, stort bibliotek med mer. Her oppbevares Matenadaran, en samling på 10 000 armenske håndskrifter og bøker, de eldste fra 400-tallet. Byen ligger vakkert til, omgitt av frukthager og med storslått utsikt til Ararat (5137 meter over havet) i Tyrkia. Til de historiske minnesmerker hører ruinene av 600-talls kirken Zvartnots.

Historie

Jerevan er en svært gammel by. Den ble bygd omkring et fort som er omtalt på 600-tallet fvt. Byen var senere vekselvis under tyrkisk og persisk kontroll, og ble en viktig handelsplass fra 1400-tallet. Jerevan ble erobret av russerne i 1827.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg