Faktaboks

Khankendy
alternative skrivemåter Khankendi, Xankändi, Xankəndi het fra 1923 til 1994 Stepanakert, som fortsatt brukes av armenere
Khankendy
Monumentet «Vi er våre fjell» eller «Bestemor og bestefar» (1967) er et landemerke i Khankendy.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Khankendy er en by i Aserbajdsjan, hovedstaden i det autonome området Nagorno-Karabakh, en de facto selvstendig, ikke internasjonalt anerkjent stat under Armenias innflytelse. Byen har omkring 75 000 innbyggere (2021).

Bybeskrivelse

Khankendy
Khankendy
Av /Shutterstock.

Byen ligger på venstre side av elven Qarqarcay i en dal på østsiden av fjellkjeden Karabakh, 813 meter over havet.

Byens viktigste næringsvirksomheter er næringsmiddelindustri og produksjon av vin, tekstiler av silke, tepper, møbler og fottøy.

I Khankendy er det et teater fra 1922, kulturpalasset Charles Aznavour er fra 1930-årene, det historiske museet er fra 1939 og nasjonalgalleriet er fra 1982. Det ni meter høye monumentet «Vi er våre fjell» eller «Bestemor og bestefar», som ble reist i 1967, er et landemerke i Khankendy.

I byen er det to offentlige og tre private universiteter.

Historie

Stedet der byen er i dag, var opprinnelig en armensk landsby med navnet Vararakn. Etter Nagorno-Karabakh ble et autonomt område i Sovjetunionen i 1923 ble byens navn endret til Stepanakert. I 1991 ble det krig mellom Aserbajdsjan og Armenia om Nagorno-Karabakh. En våpenhvile ble inngått i 1994 uten at det er kommet fram til en løsning på konflikten, se artikkelen Nagorno-Karabakh.

Byen kalles Stepanakert av armenere og Khankendy av aserbajdsjanere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg