Faktaboks

Også kjent som

Naxçivan

engelsk transkripsjon: Nakhchivan; Nakhichevan

Uttale
nakhitsjevˈan
Nakhitsjevan

Kart over Nakhitsjevan (i rødt). Den autonome republikken tilhører Aserbajdsjan, men er en eksklave som grenser til Iran, Tyrkia og Armenia.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Garabaghlar mausoleum
Garabaghlar mausoleum, påbegynt på 1200-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Hejdar Alijev
Hejdar Alijev, som var Aserbajdsjans ledende politiske skikkelse fra 1960-årene, kom fra Nakhitsjevan. Han var president i Aserbajdsjan i perioden 1993–2003.
Av .

Nakhitsjevan er en autonom republikk i Aserbajdsjan, ved grensen mot Tyrkia og Iran, atskilt fra moderrepublikken Aserbajdsjan av Armenia. Nakhitsjevan har et areal på 5502 kvadratkilometer med omkring 461 500 innbyggere (2021). Over 90 prosent er aserbajdsjanere. Hovedstaden er Nakhitsjevan, som har 94 500 innbyggere (2020).

Nakhitsjevan er en aserbajdsjansk eksklave, som ligger geografisk klemt mellom Iran, Armenia og Tyrkia, uten direkte tilgang til det øvrige Aserbajdsjan. Det går regelmessige fly mellom Nakhitsjevan og hovedstaden Baku. Det er også mulig å krysse inn i Nakhitsjevan fra Iran og Tyrkia med særlig tillatelse.

Næringsliv

I lavereliggende deler av platået drives jordbruk ved hjelp av kunstig vanning. Det dyrkes bomull, tobakk, ris, frukt, vin og silke. Republikken har også tekstil- og næringsmiddelindustri, og noe gruvedrift.

Historie

Området ble opprettet som autonom republikk i februar 1924. Befolkningen har gjennom 1500 år hatt en meget vekslende historie under skiftende herrer, blant annet perserne, araberne, seldsjukkene, mongolene, det osmanske riket og igjen Iran, før russerne annekterte området i forbindelse med den russisk-iranske krig i 1828. I årene 1924 til 1991 var Nakhitsjevan en autonom republikk i sovjetrepublikken Aserbajdsjan, og fra 1991 en autonom republikk i den selvstendige staten Aserbajdsjan.

Den aserbajdsjanske presidenten Hejdar Alijev, far til nåværende president Ilham Alijev, kom fra Nakhitsjevan. Flere medlemmer av den aserbajdsjanske politiske eliten kommer også herfra.

I august 2020 ble tyrkisk-aserbajdsjanske militære øvelser avholdt i Nakhitsjevan. Armenia er kritiske til tyrkiske planer om å etablere en militærbase i området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg