Nakhitsjevan

Kart over Nakhitsjevan (i rødt). Den autonome republikken tilhører Aserbajdsjan, men er en eksklave som grenser til Iran, Tyrkia og Armenia.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Garabaghlar mausoleum, påbegynt på 1200-tallet.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Nakhitsjevan er en autonom republikk i Aserbajdsjan, ved grensen mot Tyrkia og Iran, atskilt fra moderrepublikken Aserbajdsjan av Armenia. Nakhitsjevan har et areal på 5500 kvadratkilometer med 368 000 innbyggere (2004). Over 90 prosent er aserbajdsjanere. Hovedstaden er Nakhitsjevan.

Faktaboks

uttale:
nakhitsjevˈan
også kjent som:

Naxçivan

engelsk transkripsjon: Nakhchivan

I lavereliggende deler av platået drives jordbruk ved hjelp av kunstig vanning. Det dyrkes bomull, tobakk, ris, frukt, vin og silke. Republikken har også tekstil- og næringsmiddelindustri, og noe gruvedrift.

Historie

Området ble opprettet som autonom republikk i februar 1924. Befolkningen har gjennom 1500 år hatt en meget vekslende historie under skiftende herrer, blant annet perserne, araberne, seldsjukkene, mongolene, det osmanske riket og igjen Iran, før russerne annekterte området i forbindelse med den russisk-iranske krig i 1828. I årene 1924–1991 var Nakhitsjevan en autonom republikk i sovjetrepublikken Aserbajdsjan, og fra 1991 en autonom republikk i den selvstendige staten Aserbajdsjan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg