Det tradisjonelle migrasjonsmønsteret med lange årlige vandringer har ført til god kulturell kontakt med nabofolkene i nord, spesielt tatarene og basjkirene i Volga-Ural-regionen. Denne kontakten er nedfelt i gjensidig musikalsk påvirkning. Kasakhernes tostrengede dömbra (lyre) finnes i ulike varianter og er adoptert av nabofolkene. Chatigan (citer) er i slekt med tilsvarende instrumenter blant altaiske folk, tyrkere og mongoler. Andre instrumenter, som sibizgi (fløyte) og gobuz (fele), finnes også i ulike varianter blant andre folk i regionen. Kasakherne importerte trekkspillet fra russerne på 1800-tallet.

Kasakhstan har en sterk folkesangtradisjon, der improvisasjon har en bred plass, med ulike musikalske særtrekk (skalaer, melodiformer og rytmikk) i de ulike delene av landet. Folkesangene begynner ofte i høyt, spent leie, som videreføres i fallende melodilinjer. Noen bygger på diatonisk sjutoneskala, mens andre er pentatone. Episke sanger fra 1400- til 1800-tallet utgjør en viktig del av tradisjonen.

Også instrumentalmusikken er kjent i ulike regionale varianter, og omfatter så vel vokalmelodier som rent instrumentale former. Oppbyggingen kan være episodisk eller med klar inndeling i formdeler. Spillestilen på dömbra er tostemmig i den vestlige delen av landet, mens den i øst veksler mellom en- og tostemmighet og med mer bruk av rikt utbrodert ornamentikk.

Med den russiske annekteringen av Kasakhstan på 1800-tallet ble det utviklet et moderne musikkliv, og folkemusikk ble skrevet ned og harmonisert i tidens kunstmusikalske stil. Fremragende utøvere av den tradisjonelle musikken og russiske komponister samarbeidet om utvikling av ny musikk, og disse bestrebelsene førte bl.a. til etableringen av landets eneste musikkonservatorium i Almaty 1994.

To minoritetsgrupper, tyskere som kom i 1890-årene og kinesiske muslimer (dunganer) som kom i perioder på 1800-tallet, opprettholder til en viss grad sine egne musikktradisjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.