Musikk i Kasakhstan

Operaen i Almaty ble bygget i 1934, under sovjettiden.

Artikkelstart

Kasakhstans musikkliv er preget av kasakhenes tradisjonelle nomadeliv, samt påvirkning fra Russland og andre vestlige land.

Folkemusikk

Kasakhenes tradisjonelle migrasjonsmønstere med lange årlige vandringer har ført til god kulturell kontakt med nabofolkene i nord, spesielt tatarene og basjkirene i Volga-Ural-regionen. Denne kontakten har medført gjensidig musikalsk påvirkning. Kasakhenes tostrengede dömbra (lyre) finnes i ulike varianter og er adoptert av nabofolkene. Chatigan (siter) er i slekt med tilsvarende instrumenter blant altaiske folk, tyrkere og mongoler. Andre instrumenter, som sibizgi (fløyte) og gobuz (fele), finnes også i ulike varianter blant andre folk i regionen. Kasakhene importerte trekkspillet fra russerne på 1800-tallet.

Kasakhstan har en sterk folkesangtradisjon, der improvisasjon har en bred plass, med ulike musikalske særtrekk (skalaer, melodiformer og rytmikk) i de ulike delene av landet. Folkesangene begynner ofte i høyt, spent leie, som videreføres i fallende melodilinjer. Noen bygger på diatonisk sjutoneskala, mens andre er pentatone. Episke sanger fra 1400- til 1800-tallet utgjør en viktig del av tradisjonen.

Også instrumentalmusikken er kjent i ulike regionale varianter, og omfatter både vokalmelodier og rent instrumentale former. Oppbyggingen kan være episodisk eller med klar inndeling i formdeler. Spillestilen på dömbra er tostemmig i den vestlige delen av landet, mens den i øst veksler mellom en- og tostemmighet og med mer bruk av rikt utbrodert ornamentikk.

To minoritetsgrupper, tyskere som kom i 1890-årene og kinesiske muslimer, dunganer, som kom i perioder på 1800-tallet, opprettholder til en viss grad sine egne musikktradisjoner.

Kunstmusikk

Med den russiske annekteringen av Kasakhstan på 1800-tallet ble det utviklet et musikkliv etter europeisk mønster, og folkemusikk ble skrevet ned og harmonisert i tidens kunstmusikalske stil. Fremragende utøvere av den tradisjonelle musikken og russiske komponister samarbeidet om utvikling av ny musikk, og disse bestrebelsene førte blant annet til etableringen av landets eneste musikkonservatorium i Almaty 1994.

Populærmusikk

Hiphop er svært populært. Også andre internasjonale sjangre som R&B, rock og k-pop har også slått gjennom. Tekster på russisk er vanlig, og kasakstanske artister har slått an i det russiske språkområdet. Toi er en form for lett underholdningsmusikk som er tydeligere knyttet til folkemusikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg