Spangereidkanalen

Spangereidkanalen.

Artikkelstart

Spangereidkanalen er en kanal gjennom Spangereid i Lindesnes kommune som ble åpnet i 2007. Kanalen er 930 m lang og forbinder Lenefjorden i nord med Njervesfjorden i sør. Kanalen binder sammen Sørlandet og Vestlandet for småbåter og gjør det mulig for sjøfarende å komme fra øst og vest uten å måtte runde den værharde Lindesneshalvøya.

Kanalen er først og fremst beregnet på småbåter; seilingshøyden er 4,5 m, dybden er 2 m og bredden mellom 12 og 20 m. Området langs kanalen er parkmessig opparbeidet. Kanalen ble offisielt åpnet av dronning Sonja 5. juli 2007.

Historikk

Det var ved arkeologiske utgravinger i 2001 at man fant spor etter det man mener har vært en kanal, eller begynnelsen på en kanal, fra tidlig middelalder eller sen jernalder (700-tallet). Kanalen ble målt opp til å være ca syv meter bred og ca 250 meter lang, og er dermed et av de største byggeprosjekter som kjennes i Norge fra denne perioden. Den beregnede lengden var sannsynligvis langt nok til å komme gjennom eidet mellom Høllebukta i nord og Kjerkevågen i syd da gravingen skjedde for 1300 år siden. Senere har landhevingen gjort at eidet har blitt mye bredere

Man vet også at båter ble dratt over eidet i middelalderen. Planene om å grave ut en kanal har blitt tatt opp en rekke ganger, blant annet på 1600-tallet og under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet. De seneste planene var fra 1880-årene.

I forbindelse med kanalbyggingen oppsto det en debatt om Lindesneshalvøya nå fortsatt kan kalles en halvøy, eller om Norges sørligste fastlandspunkt skal flyttes til Odden på nordsiden av Skjernøysundet, like sørøst for Mandal. Statens Kartverk anbefalte i 2007 å kalle Lindesnes for en øy, men ombestemte seg året etter, se Lindesneshalvøya.

Kart

Spangereidkanalen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg