Diatonisk er en betegnelse hentet fra musikkteorien som brukes til å beskrive skalaer, akkorder, intervaller og melodier og noen ganger instrumenter. Diatonisk brukes ofte sammen med betegnelsen kromatisk.

Faktaboks

Uttale
diatˈonisk
Etymologi
av gresk ‘gjennom’ og ‘tone’

En diatonisk skala er en 7-toneskala som er bygget opp av fem heltonetrinn og to halvtonetrinn. Durskalaen, mollskalaen og alle kirketoneartene er diatoniske skalaer. En diatonisk akkord består utelukkende av toner som finnes i en diatonisk skala. Diatoniske intervaller beskriver avstanden mellom toner i den skalaen de følger. En diatonisk melodi består av toner som er inkludert i den diatoniske skalaen melodien følger.

Begrepet diatonisk har hatt ulike betydninger gjennom historien, som i antikkens Hellas, hvor diatonisk beskrev en måte å stemme lyren på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Finst det heptatoniske skalaar som ikkje er diatoniske? Kva er i so fall forskjellen? Er det litt som fingrane og tomlar: ikkje alle fingrar er tomlar, men alle tomlar er fingrar – ikkje alle heptatoniske skalaar er diatoniske, men alle diatoniske skalaar er heptatoniske?

svarte Stig Wernø Holter

For å være diatonisk, må halvtonetrinnene ikke er nabotrinn. Så ja, det finnes heptatoniske skalaer som ikke er diatoniske.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg